NJBG LAAT JONGEREN GESCHIEDENIS BELEVEN

Geplaatst op 22 januari 2012 door Redactie
NJBG laat jongeren geschiedenis beleven
Je bent jong en je wilt actief bezig zijn met geschiedenis. Dan is er de Nederlandse Jeugdbond voor Geschiedenis (NJBG).
Geschiedenis.nl: Wie is Willem Jespers?

Willem Jespers: 
Ik ben 21 jaar en momenteel studeer ik farmacie. Ik ben woonachtig in Leiden, en behalve studeren werk ik in een kroegje in Utrecht. Daarnaast speel ik in een Ierse folkband genaamd KreK. Ook ben ik bestuurslid bij de Nederlandse Jeugdbond voor Geschiedenis (NJBG) bij de Werkgroep archeologisch onderzoek.
 


 
Geschiedenis.nl: Hoe ben je bij de NJBG beland?
 
Willem Jespers: Mijn vader studeerde geschiedenis, en zijn enthousiasme maakte mij al op jonge leeftijd geïnteresseerd in geschiedenis. Op de middelbare school werd dit enthousiasme aangewakkerd. Mijn moeder vertelde mij over de NJBG, waarvan zij een aantal jaar lid was geweest. Op mijn dertiende besloot ik toen mee te gaan op een opgraafkamp. Dit was erg gezellig en nadat ik nog tot mijn zestiende op kamp ben meegaan besloot ik daarna kampen te leiden. Sinds een jaar
 ben ik daarnaast ook bestuurslid.
 
Geschiedenis.nl: Wat doet de Nederlandse Jeugdbond voor Geschiedenis precies?
 
Willem Jespers: De NJBG verzorgt activiteiten voor jongeren door jongeren. Dit houdt praktisch in dat we elk jaar een aantal zomerkampen organiseren, evenals kortere activiteiten zoals het bezoek aan een museum, workshops of een overnachting op een kasteel. Hiermee proberen we kinderen op verschillende manieren kennis te laten nemen van de veelzijdigheid en diversiteit van geschiedenis en ze hiervoor te enthousiasmeren. De activiteiten spitsen zich toe op verschillende leegtijdscategoriën: de junioren (9-11 jaar), medioren (12-15) en de 16+ kampen.

Geschiedenis.nl: Wat zijn de belangrijkste activiteiten voor 2012?
 
Willem Jespers: De belangrijkste activiteiten dit jaar zijn enkele korte experimenteel archeologische weekenden, enkele bezoeken aan musea en voornamelijk de zomerkampen. Hier steken we het meeste tijd in en is het animo ook het hoogst. Een week lang mogen kinderen dan aan de slag als archeoloog, of kunnen ze zich wanen in de prehistorie bij onze leefexperimenten. Ook staan dit jaar weer enkele excursiekampen op de agenda, onder andere een naar Denemarken.

Geschiedenis.nl: Je zou verwachten dat een jeugdbond veel met sociale media zou doen. Klopt dat?
 
Willem Jespers:  Wij zijn inderdaad bezig de sociale media meer en meer toe te passen. Sinds kort is een link te vinden op onze website naar de facebook pagina van de NJBG. Wel gebruiken we al langere tijd Hyves. Voorheen hebben we hier nooit echt behoefte aan gehad, daar we toen vier keer per jaar het blad Fibula uitgaven. Echter met de komst van het internet is de interesse en ook de binnenkomst van stukken drastisch verminderd. Toen is besloten Fibula te laten vervallen en meer gebruik te maken van mailing en de website. Daarmee merken we wel dat het moeilijker is het product NJBG aan de man te brengen. We zijn dan ook hard bezig om ook op het web naamsbekendheid te verkrijgen.

Geschiedenis.nl: 
Wat vind je van de plaats van het vak geschiedenis op de middelbare school en de ontwikkelingen op het gebied van de tijdvakken en de canon?

Willem Jespers:  Op mijn school, het stedelijk gymnasium te Leiden, was het  praktisch toepassen
 van opgedane kennis belangrijk. Zo hebben we eens in de vijfde klas een rollenspel gedaan over de Verenigde Naties en het ontstaan van de Eerste Wereldoorlog. De VN waren er natuurlijk nog niet in 1914, maar de opdracht was de belangen van je eigen land opzoeken en verdedigen. Zo probeerden we te kijken of, met de kennis van nu, de Eerste Wereldoorlog voorkomen had kunnen worden. Verrassend genoeg verkeerde de klas binnen twee dagen in staat van oorlog.
Praktische invulling van geschiedenis speelt wat mij betreft een erg grote rol in het enthousiasmeren van leerlingen. Dat proberen we ook sterk naar voren te brengen met de NJBG. Geschiedenis is meer dan lezen, geschiedenis kun je bijvoorbeeld ook voelen.
 
Geschiedenis.nl: Welke richting zou de NJBG de komende jaren op moeten?
 
Willem Jespers:  Ons doel is verdere uitbreiding van de bekendheid van de vereniging via internet. Zo proberen we het ledenaantal op te krikken, zodat meer mensen naar de activiteiten komen. Daarnaast proberen we het aantal activiteiten en zomerkampen weer omhoog te krijgen. Hierdoor zijn we niet alleen bezig met het werven van nieuwe leden, maar zijn we ook hard op zoek naar jongeren tussen de 16 en 27 jaar die het leuk vinden met kinderen te werken en een passie voor geschiedenis hebben. Ook proberen we het aantal donateurs weer te verhogen, zodat we meer geld hebben om bijvoorbeeld een maandelijkse nieuwsbrief de deur uit te doen. Verder is de NJBG sinds kort gaan samenwerken met de landelijke vereniging voor amateur archeologen (AWN).
Bericht geplaatst in: artikel, feniks Informatiebrief