1000 JAAR ROTTERDAM

Geplaatst op 5 juli 2012 door Redactie
1000 jaar Rotterdam
Rotterdam lijkt een door en door moderne stad, maar naast een jong hart heeft Rotterdam een oude ziel.
Foto: Schielandshuis, rond 1900, uit Monumentenfotografie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Museum Rotterdam laat in de nieuwe tentoonstelling 1000 Jaar Rotterdam de groeispurten van de Maasstad zien in het Schielandshuis, eeuwenoud stadspaleis tussen de wolkenkrabbers. De bezoeker maakt langs het altijd aanwezige water een tocht door de geschiedenis van de stad, van nederzetting langs de Rotte tot metropool aan de Maas. Zestien Rotterdammers van Formaat laten zien hoe individuele bewoners, van Wolfert van Borselen tot Pim Fortuyn, hun stempel op Rotterdam hebben gedrukt.
 
In de afgelopen eeuwen heeft Rotterdam grote veranderingen ondergaan. De stad is door ondernemingszin en voorspoed gegroeid, maar ook getekend door tegenslag en regelrechte rampen. 1000 jaar Rotterdam neemt de bezoeker mee langs tien omslagpunten in de geschiedenis van de stad. Het water, levensader van de havenstad, is de constante factor in de tentoonstelling.
 
De tien omslagpunten van Rotterdam worden weer zichtbaar aan de hand van oude kaarten, klassieke en moderne kunst, maquettes en grote historische objecten. Vooral in de laatste twee eeuwen, als Rotterdam uitgroeit tot metropool, volgen de veranderingen elkaar snel op. Achtereenvolgens komen zo de Damstad, Waterstad, Transitostad, Moderne Stad, Verwoeste Stad, Wederopbouwstad, Wijkstad, Saneringsstad, Verdeelde Stad en Skyline Stad tot leven. Een speciaal voor de expositie gemaakte film voert de kijker in een stroomversnelling van beelden mee door 1000 jaar Rotterdam.
 
Naast de stad, komen ook bewoners aan bod. Zestien Rotterdammers van Formaat geven de bezoeker een kijkje in hun leven en in het Rotterdam van hun tijd. Grote portretten, objecten en filmpjes laten zien hoe deze opvallende bewoners hun sporen hebben achtergelaten in de stad. Strijdheren als Wolfert van Borselen en Jonker Frans, politici als Johan van Oldenbarnevelt, Suze Groeneweg en Pim Fortuyn, kunstenaars en muzikanten als Adriaen van der Werff en Jaap Valkhoff, dichters en schrijvers als Hendrik Tollens en Anna Blaman, visionaire ondernemers en risicozoekers als Anthony van Hoboken, Lodewijk Pincoffs, Abram Tuschinski en Kees van der Leeuw, volkshelden Kaat Mossel en Djunga de Biluca en natuurlijk geleerde en stadsicoon Erasmus van Rotterdam.  

1000 jaar Rotterdam
Vanaf dinsdag 19 juni in het Schielandshuis in Rotterdam
Korte Hoogstraat 31
3011 GK Rotterdam Centrum 
dinsdag tot en met zondag en feestdagen 11.00-17.00 uur
Museum Rotterdam
Bericht geplaatst in: artikel, agenda