ZONDER INTERNET AAN HET STRAND

Geplaatst op 31 juli 2012 door Reinard Maarleveld
Zonder Internet aan het strand
 Aan het strand van de Algarve is geen Internet. Geen mail, Facebook, websites. Ik moet terugvallen op een oude gewoonte: het lezen van een boek. 
Dat valt reuze mee. Omdat ik op de Nacht van de Geschiedenis van Schiedam (13 oktober 2012: u komt toch ook?) een verhaal wil houden over het onderwerp "Arm in Schiedam" heb ik zowaar een boek meegenomen (De Arbeidende Klasse in Nederland in de 19e eeuw, 1813 - 1870 van I. J. Brugmans). Een aula-pocket die ik in 1982 kocht maar nooit gelezen had. Nu wel. Dankzij de afwezigheid van elektronische media heb ik het in recordtempo uit. En ook nog wat aantekeningen gemaakt. Jammer dat ik maar 1 boek in de reistas heb gestopt. 

Op zoek naar nieuwe lectuur vind ik net achter "ons strand" een tijdschriftenwinkel met boekenmolen ("oud-Nederlands woord 11 letters") met daarin zowaar een Updike uit 2006: Terrorist. Geweldig boek. De Amerikaanse samenleving gezien door de ogen van een middelbare scholier van Arabisch-Amerikaanse afkomst, een terrorist in wording. Door een samenloop van omstandigheden besluit Ahmad (Madman) zijn rijdende (vrachtwagen)bom niet tot ontploffing te brengen in een van de drukste tunnels van New York. Belangrijkste motivatie van Ahmad om op het allerlaatste moment de knop met rust te laten is zijn kennis van de Koran. In de soera 56 staat onder meer: "Is it  you who create it, or are We the Creators?". Hij realiseert zich precies op tijd dat Allah een Schepper is en geen Vernietiger. Verplichte kost voor fundamentalisten!

Terug naar de boekenmolen achter het strand en nu gaat de keuze tussen Martin Amis  en Ron Hansen. Het wordt Hansen met The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford uit 1983. Het verhaal van de tijdens zijn leven al legendarische outlaw Jesse James. Hansen beschrijft  het leven van Jesse, een gewetenloze moordenaar die door uiterst gewelddadige roofovervallen aan de kost komt. Tegelijkertijd is hij zoon van een predikant, liefhebbende echtgenoot en vader van twee kinderen. Veel tijdgenoten zien hem als een Amerikaanse Robin Hood. Broer Frank kent duizenden regels Shakespeare uit zijn hoofd en gaat er prat op geen dominees en weduwen te beroven. Jesse is omring door bendeleden die als de dood voor hem zijn. En, zo blijkt uit het verhaal van Hansen, terecht. Jesse richt zijn Remington .44 net zo makkelijk op collega's als op sherrifs en bankmedewerkers. Jesse wordt opgejaagd door justitie en uiteindelijk in zijn huis vermoord door een handlanger, de 20-jarige Bob Ford. Ford hoopt door zijn daad rijk en beroemd te worden, maar hij wordt in plaats daarvan de bekendste lafaard en verrader van de Verenigde Staten van Amerika.

De auteur heeft er een klinisch verslag van gemaakt. Alsof In Cold Blood van Truman Capote verplaatst is naar het Wilde Westen. Je hoort en ziet de kogels inslaan. Geen wonder dat op de omslag van mijn exemplaar trots de woorden "Now a motion picture" staan. Een ideaal filmscript.

Intussen ben ik weer thuis en omringd door de zegeningen van het Internet. Maar ik ben vastbesloten Facebook, Twitter, Google en mail wat minder vaak te gebruiken en meer tijd te geven aan dat prachtige medium van de oude tijd: papier. Lang Leve het Boek!



Bericht geplaatst in: artikel, column