G-GESCHIEDENIS

Geplaatst op 11 september 2012 door Redactie
G-Geschiedenis
 G-Geschiedenis stort zich op de Grote Volksverhuizing, de familie Krupp, Ernest Hemingway en de geschiedenis van de vlieger. Een aangename historische ratatouille.
Mensen, verhalen, tijdperken is de ondertitel van het septembernummer van G-Geschiedenis. Een breed palet waarmee elk historisch onderwerp geschilderd kan worden. En dat zien we terug in deze aflevering. Een dikke special over De Grote Volksverhuizing, aangevuld met bijdragen over de familie Krupp, Ernest Hemingway, een wedstrijd voor watervliegtuigen op de Schelde in 1912 en een artikel over de herkomst van de vlieger.

G-Geschiedenis is het  zusterblad  van G-Geschichte (Menschen, Ereignisse, Epochen) en de Nederlandstalige inhoud is voor een deel afkomstig van Duitse redacteuren. Maar  G-Geschiedenis heeft een Nederlands-Belgische invulling (onder leiding van een Nederlandse hoofdredacteur, Siebrand Krul) die onderscheidend is en het blad een eigen gezicht geeft. Zo is er een overzicht van recent verschenen historische Nederlandstalige boeken en wordt aandacht besteed aan tentoonstellingen in Belgie en Nederland.

In de rubriek actueel herinnerd blikt Harry van Rooyen terug op een bijzondere wedstrijd die in september 1912 op de Schelde plaatsvond. Belgie zag in het watervliegtuig een middel om de grote Afrikaanse kolonie Congo beter te kunnen besturen. Maar wat een watervliegtuig wel en niet kon moest nog worden onderzocht. Ook de buurlanden waren in deze ontwikkelingen geinteresseerd en in de zomer van 1912 werden, behalve in Belgie, ook wedstrijden georganiseerd  in het Duitse Heiligendamm en het Franse St. Malo. De vliegshows trokken veel toeristen en het Belgische ministerie van Kolonien trad op als sponsor. De Schelde leek het perfecte oefenterrein voor de Congo. De Eerste Wereldoorlog maakte een einde aan deze ontwikkeling. 

Als bonus krijgt de lezer van G-Geschiedenis het LeeshetNA magazine.  Het Nationaal Archief presenteert hier opmerkelijke bronnen en verhalen uit de eigen collectie. Elwin Hendrikse schreef een mooi verhaal (met prachtige foto's) over de rampzalige reis van de Zweedse ballonreiziger Salamon August Andrée die in 1897 als eerste over de Noordpool wilde vliegen. Van de expeditie werd niets meer vernomen.  In 1930 werden de lichamen van  Andrée en zijn medereizigers Strindberg en Fraenkel bij toeval teruggevonden. Ook reisverslagen en fotomateriaal werd aangetroffen. Strindberg maakte op 14 juli 1897 een foto van de op het poolijs gestrande ballon. Alleen voor die foto zou je dit nummer van G-Geschiedenis al kopen....

G-Geschiedenis kost €5,50 per nummer. Een abonnement is €25,- voor zes nummers.
Meer informatie op de website.




Bericht geplaatst in: artikel, pas verschenen, boekrecensie