ROTTERDAM CULTUURSTAD: VAN CULTURELE HOOFDSTAD TOT CULTURELE KAALSLAG?

Geplaatst op 6 november 2012 door Redactie
Rotterdam Cultuurstad: van Culturele Hoofdstad tot culturele kaalslag?
Belangstelling voor Rotterdam en cultuur? Kom dan dinsdag 13 november aanstaande om 20.00 uur naar Arminius!
Zowel de landelijke overheid als de gemeente Rotterdam bezuinigen flink op cultuur. Checkpoint Geschiedenis maakt de balans op van de culturele ontwikkeling in Rotterdam van de afgelopen decennia.

In het boek Dromen van een Metropool beschrijft Patricia van Ulzen hoe Rotterdam tussen 1970 en 2001 werkte aan het culturele karakter van een metropool. De stad verandert van zelfbeeld en krijgt grootstedelijke ambities. Creatievelingen, gesteund door gemeentebeleid, geven Rotterdam een stevig cultureel smoelwerk, dat zijn volle glans bereikt in 2001: Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa.
 
Maar voor veel Rotterdammers was dit hoogtepunt niet meer dan een 'feestje voor de elite'. Na 2001 maakt Rotterdam op stedelijk gebied nieuwe keuzes, de stad gaat werken aan een ander imago. 'Schoon, heel en veilig' wordt het motto. Rotterdam wordt architectuurstad met als visitekaartje een toenemend aantal festivals voor een breed stadspubliek. Er gebeurt van alles in de stad, ook op cultureel gebied.

Maar is dit dankzij of ondanks het gemeentebeleid? Zitten creatievelingen tegenwoordig opgesloten in Maassilo, Schiecentrale of het schiereiland De Kaap, terwijl het centrum is overgenomen door festivals? Of laat de cultuurgeschiedenis van de afgelopen 40 jaar zien hoe de droom van een metropool veranderde in een 'Urban Culture'?
 
Patricia van Ulzen geeft een lezing over de periode 1970 - 2001, waarna met haar, Johan Moerman (Rotterdam Festivals) en Ari Versluis (fotograaf) de balans wordt opgemaakt. Gespreksleider is Jacques Börger (Museum Rotterdam-Checkpoint Geschiedenis). De avond wordt afgerond met de beroemde kennisquiz (nieuwe petjes!) en de beruchte borrel.
 
Checkpoint Geschiedenis is een samenwerking van Arminius, Geschiedenis.nl, Stadsarchief Rotterdam en Museum Rotterdam.
 
Dinsdag 13 november 2012 | 20.00 uur | entree € 5, studenten en Rdampas € 2,50

Reserveren is niet verplicht maar wel gewenst!
Bericht geplaatst in: artikel, nieuwtje, agenda, lezingen