HARM KUIPERS - VAN START OP TWEE LINKERSCHAATSEN.

Geplaatst op 14 november 2012 door Redactie
 Harm Kuipers - Van start op twee linkerschaatsen.
In 32 glasheldere vertellingen beschrijft de auteur zijn ervaringen als topsporter, onderzoeker, dopingexpert, hoogleraar, maar ook als kankerpatiënt
Harm Kuipers combineerde een studie geneeskunde met topsport en deed dat op geheel eigen wijze. Hij schreef zijn trainingsprogramma’s voor een belangrijk deel zelf. Al in zijn studietijd, tevens de tijd waarin hij als topschaatser successen behaalt (wereldkampioen allround schaatsen in 1975), ontdekt hij het belang van een goede balans tussen training en rust,
maar ook van een goed eet- en drinkbeleid.  Op vermakelijke maar ook leerzame wijze doet hij daarvan verslag.

Vanaf 1976 werkt hij aan de Universiteit van Maastricht, eerst als onderzoeker en vanaf 1992 als hoogleraar in de bewegingswetenschappen. Vanuit die functies levertKuipers met zijn collega’s een omvangrijke bijdrage aan nieuwe inzichten op het gebied van sport- en inspanningsfysiologie.

Zijn onderzoeksresultaten bereiken ook de praktijk. Adviezen aan sporters en trainers beslaan een breed gebied: van sportvoeding tot spierpijn en van ‘vorm van de dag’ tot overtraining; ze komen ook in dit boek weer ruim aan bod. Kuipers geeft ook inzicht in het functioneren van WADA (World Anti Doping Agency), waar hij zich bezig hield met de Dopinglijst. Hij maakt fijntjes inzichtelijk hoe je als progressief wetenschapper – Kuipers maakt geen geheim van het willen inkorten cq rationaliseren van de lijst – al snel op een andere lijst komt: die van ‘versnelde exit’.

Over doping zegt hij “:…een belangrijk deel van elke vorm van doping berust op een placebo-effect. Doping maakt van een middelmatig sporter geen winnaar.” Zijn beschrijving van twee geruchtmakende dopingzaken, waaronder die van Claudia Pechstein, maakt duidelijk hoe ingewikkeld de materie is en welk een bijrol de sporter zelfs soms speelt.

In 2010 wordt bij Kuipers een agressieve vorm van prostaatkanker geconstateerd en in 2011 volgt de diagnose slokdarmkanker. Met bewonderenswaardige rust en precisie legt hij in lekentaal uit wat de diagnose voor hem als patiënt betekent. Hij legt uit hoe hij zijn afwegingen maakt tussen “kwaliteit van leven” en het effect van een meer of minder ingrijpende therapie. Met het analyseren van zijn eigen medische situatie beoogt Kuipers ook medepatiënten een hart onder de riem te steken.
 
Harm Kuipers
Van start op twee linkerschaatsen
142 pagina’s
€14,95
ISBN 978-94-90951-11-5
2010 uitgevers
Bericht geplaatst in: artikel, pas verschenen