KILLING KENNEDY

Geplaatst op 18 november 2012 door Reinard Maarleveld
Killing Kennedy
"John Fitzgerald Kennedy moet dood. En daar gaat Lee Harvey Oswald voor zorgen."
416 pagina’s in één keer uitgelezen. Terwijl ik toch niet over de fenomenale leessnelheid van John F. Kennedy beschik. Dan kan het alleen maar liggen aan de stijl waarin het boek geschreven is (en de mooie vertaling van Rik Smits). Korte zinnen, tegenwoordige tijd, als een filmscript vol actie en beweging en steeds vooruitwijzend naar het moment waarop Lee Harvey Oswald, vanuit een raam op de vijfde verdieping van het Texas School Book Depository, drie keer de trekker overhaalt van zijn Mannlicher-Carcano geweer.

De auteurs, tv-maker Bill O’Reilly en New York Times-journalist Martin Dugard zijn aanhangers van de president. O’Reilly heeft zelfs Kennedy’s (arme tak) in de familie. Maar hun bewondering leidt niet tot verering. Het beeld wordt bijgesteld.  

De Camelot-mythe wordt verteld zonder voorbij te gaan aan de schaduwzijden van het presidentschap: de systematische ontrouw van Jack, de bewuste keus van Jacqueline om bij hem te blijven voor hun beider carrière, de foute keuzes in de Varkensbaai en Vietnam en de banden met de maffia.

Voor de "Kennedy-kenner" zal het boek niet veel nieuws bevatten. Maar de feiten worden hier nog eens op een geweldige manier onder elkaar gezet. De macht van FBI-directeur Hoover die van elke politicus in de VS (en dus ook van Jack en Bobby) een belastend dossier bezit en daar op cruciale momenten gebruik van maakt. De pesterijen tussen vice-president Johnson en de Kennedy-broers, die LBJ alleen maar aan boord nemen zodat Jack bij de verkiezingen van november 1960 Texas (35 kiesmannen) wint. De apocalyptische dertien dagen in oktober 1962 tijdens de Cuba-crisis. De rassenkwestie en de opkomst van Martin Luther King die Jack voor een dilemma plaatst. Wanneer hij meegaat in “The Dream” verliest hij de blanke stemmen in het zuiden en daarmee de kans op herverkiezing in 1964.

Killing Kennedy staat volkomen in het teken van 22 november 1963. Voortdurend wijzen de auteurs vooruit naar de fatale rijtoer door Dallas. Hoeveel maanden, weken, dagen, uren de president nog resten. Een bezoek aan Arlington wordt uitgelegd als een vooraankondiging van de eigen dood. De overeenkomsten tussen Kennedy en Lincoln (vermoord in 1865) worden bijna tot voorbeschikking bestempeld.

Het verhaal van de moord en de gebeurtenissen onmiddellijk daarna (het drama in het ziekenhuis, de vlucht van Oswald, de ontreddering bij de Kennedy-aanhang) vormen het hoogtepunt van het boek. Het is alsof je de nieuwe David Baldacci in handen hebt.

Toegegeven: de historische analyse ontbreekt en Killing Kennedy is vooral een koningsdrama. Maar met groot vakmanschap en enthousiasme geschreven. Een heerlijk boek voor de donkere dagen van eind november.

Killing Kennedy. Het einde van een droom
Bill O'Reilly en Martin Dugard (vertaald door Rik Smits)
416 pagina's
ISBN: 9789046814468
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
€19,95

 



 

Bericht geplaatst in: artikel, pas verschenen, boekrecensie