VAN TOLLENAAR TOT POORTWACHTER

Geplaatst op 16 maart 2013 door redactie
Van tollenaar tot poortwachter
Geschiedenis van de Douane, de oudste rijksdienst van Nederland, geschreven door Tom Pfeil en door Trichis Publishing uitgegeven in een prachtig vormgegeven boek.
Een Nederlandse en een Duitse douanier zagen de slagboom door bij de grensovergang Venlo-Keulsche Barrière om de opheffing van de grenspost te markeren, januari 1993.

De geschiedenis van de Douane is onlosmakelijk verbonden met de wording van Nederland tot het transport- en distributieland van Europa. Aan de buitengrens vervult de Douane de rol van poortwachter, die moet waken voor de veiligheid van het grensoverschrijdende goederenverkeer. Dit boek laat onder meer zien hoe de Douane het toezicht aan de grens - vroeger en nu - heeft uitgeoefend en met welke smokkelmethoden zij te maken heeft gehad. Het is het verhaal van tolhekken en detectiepoorten, van kleine sluikers en zware jongens, van roeistokken en röntgenscans en van papieren documenten en elektronisch berichtenverkeer.

Auteur Tom Pfeil (1957) studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In 1998 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift Tot redding van het vaderland. Het primaat van de Nederlandse overheidsfinanciën in de Bataafs-Franse tijd (1795 - 1810). Van zijn hand verscheen in 2009 het boek Op gelijke voet. De geschiedenis van de Belastingdienst. Tom Pfeil is sinds 1998 werkzaam voor de Belastingdienst/Centrum voor kennis en communicatie.

Van tollenaar tot poortwachter - Geschiedenis van de Douane, de oudste rijksdienst van Nederland is rijk voorzien van beeldmateriaal, zowel in kleur als in zwart-wit, en is prachtig vormgegeven door grafisch ontwerper Otto Mende.

Boekinfo:

Van tollenaar tot poortwachter - Geschiedenis van de Douane, de oudste rijksdienst van Nederland
Auteur: Tom Pfeil
ISBN-nummer: 978-94-90608-53-8
Uitvoering: gebonden, 416 pagina’s, 22 x 26 cm, rijk geïllustreerd,
€ 29,95
Uitgeverij: www.trichispublishing.nl.
Bericht geplaatst in: pas verschenen, nieuwtje