CHECKPOINT GESCHIEDENIS: DE VERLICHTING 2.0

Geplaatst op 22 april 2013 door Redactie
Checkpoint Geschiedenis: de Verlichting 2.0
Rutger Bregman vertelt in deze Checkpoint Geschiedenis over de Geschiedenis van de vooruitgang (zijn nieuwe boek) en de behoefte aan een nieuw vooruitgangsgeloof.
Drie eeuwen geleden ontstond het idee dat de mens met wetenschap en technologie de wereld tot een betere plek kon maken. De Verlichting resulteerde in een vooruitgangsgeloof dat volgens historicus Rutger Bregman zijn langste tijd heeft gehad. De oude ideeën over vooruitgang – socialistisch of kapitalistisch, modern of postmodern, zijn opgebrand. Wij zijn rijker, gezonder en veiliger dan ooit, maar voelen ons steeds vaker tekortgedaan.
 
In zijn onlangs verschenen boek De geschiedenis van de vooruitgang pleit Bregman voor een nieuw vooruitgangsgeloof. Hij licht zijn optimistische ideeën toe in een interview.

Pessimist Anne Jongstra presenteert zijn persoonlijke top-tien van cultuurpessimisten sinds de Verlichting, grote denkers die het (te) somber inzagen.

Peter de Koning verlicht de discussie met  een eigenzinnige selectie uit actuele en historische wereldmuziek. 
 
Deze Checkpoint is zowel geschikt voor blije vogels als somberaars en wordt voortvarend afgerond met de fameuze petje op-petje af quiz (prijs: het boek van Rutger Bregman) en een vooruitstrevende borrel. 

Presentatie is in handen van Reinard Maarleveld.
 
woensdag 24 april | 20 u
entree € 5 | studenten en Rotterdampas € 2,50
Museumpark 3 (tegenover Boymans)
3015 CB Rotterdam
010 436 38 00

Reservering gewenst maar niet verplicht via www.arminius.nu
 
Checkpoint Geschiedenis is een samenwerking van Arminius, Geschiedenis.nl, Stadsarchief Rotterdam en Museum Rotterdam.
Bericht geplaatst in: artikel, agenda, lezingen