DE TIEN BELANGRIJKSTE ICOONFOTO'S VAN NEDERLAND

Geplaatst op 28 mei 2013 door Redactie
De tien belangrijkste icoonfoto's van Nederland
Wie kent ze niet? De historische beelden van de moord op Pim Fortuyn, Dolle Mina's met de tekst "Baas in eigen buik" of Wilhelmina met haar vossenbont achter de microfoon van Radio Oranje tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Deze foto's zijn uitgegroeid tot iconen: iedereen kent ze en ze hebben een speciale betekenis. Checkpoint Geschiedenis, deze avond gepresenteerd door Lucia Hogervorst, is woensdag 5 juni gewijd aan Nederlandse icoonfoto's.
 
Historicus Martijn Kleppe bekeek ruim 400 Nederlandse schoolboeken en 5.000 foto's. Wat maakt een foto tot een icoon? Wat is hun functie? En waarom keren bepaalde foto's steeds op een andere manier in de media terug?
 
Ook Rotterdam kent icoonfoto's, zoals die van het vooroorlogse Rotterdam van Henri Berssenbrugge. Vincent Robijn, hoofd collecties van Stadsarchief Rotterdam, laat zien dat deze foto's sterk hebben bijgedragen aan een vals beeld van het oude Rotterdam.
 
Met vooraf een column van Klaas Kornaat en Reinard Maarleveld.
 
Kleppe promoveerde onlangs bij de Erasmus Universiteit op Canonieke icoonfoto's – De rol van (pers) foto's in de Nederlandse geschiedschrijving. Twee exemplaren van dit boek zijn te winnen bij de onvermijdelijke maar bloedstollende petje-op-petje-af-quiz. De auteur was te zien in een aflevering van De Wereld Leert Door.

Als onderdeel van zijn promotieonderzoek werkte Kleppe mee aan een 'serious game' genaamd Mijn Icoonfoto's, waarbij de toeschouwer kiest welke foto het beste een historisch moment verbeeldt. 


foto: Jaap Herschel

woensdag 5 juni | 20 u | entree € 5 | studenten, bibliotheekpas en Rotterdampas € 2,50

Reserveer hier!
 
Checkpoint Geschiedenis is een samenwerking van Arminius, Geschiedenis.nl, Stadsarchief Rotterdam en Museum Rotterdam.
Bericht geplaatst in: artikel, agenda, lezingen