ILLUSTERE SCHOOL VAN START IN SCHIEDAM

Geplaatst op 10 februari 2014 door Redactie
Illustere School van start in Schiedam
In deze verwarrende tijd van meningen, meninkjes,en getwitter wil De Illustere School verdieping en inhoud bieden. 
Op zondag 16 februari om 15.00 uur opent wethouder Mario Stam tijdens een openbare zitting De Illustere School van Schiedam. Dr. J.W. Verkaik zal vervolgens de diesrede (jaarrede) houden onder de titel ‘Het begin van Schiedam. Damstad en Kasteelstad’. De zitting vindt plaats op het adres Hoogstraat 85 (tegenover Jeneverie ´t Spul). Iedereen is welkom.  
In deze verwarrende tijd van meningen, meninkjes,en getwitter wil De Illustere School verdieping en inhoud bieden. Ze richt zich in eerste instantie tot cursisten uit de Rijnmond.

De Illustere School van Schiedam is een privé initiatief. Ze biedt in de avonduren  lezingenreeksen en cursussen aan op allerlei gebied. Zo verzorgt de historicus Han van der Horst vijf colleges over de Europese Identiteit en houdt de filosofe Sietske Altink lezingen over de prostitutieproblematiek in Nederland.  De econoom Jan van der Meulen geeft de themacursus `Economie is leuk voor iedereen´.  Rob van Klaarwater verzorgt twee lezingen over `Schiedam en jenever´. 

Foto: De initiatiefnemers. Van links naar rechts Arjen Companjen, Jan van der Meulen, Sietske Altink, Jan Willem Verkaik, Rob van Klaarwater, Nancy McGillavry en Han van der Horst.
 
Alle docenten behandelen de stof op hoog niveau maar wel zo dat hun presentaties toegankelijk zijn voor een breed publiek. 
Het model van De Illustere School is geïnspireerd door voorbeelden uit de Gouden Eeuw. Toen openden verschillende steden Illustere Scholen die officieel bedoeld waren als een soort extra vooropleiding tot de universiteit maar in de praktijk veel bezocht werden door mensen die hun kennis wilden verrijken door interessante lezingen bij te wonen. Meestal bleven Illustere Scholen kleinschalige instellingen. 

Het idee voor De Illustere School van Schiedam is geboren in café ’t Spul, dat veel stamgasten kent met de achtergrond en de professionele ervaring die nodig zijn voor het neerzetten van een behoorlijk cursusaanbod.  Samen met kastelein Rob van Klaarwater vormden zij een coöperatie om De Illustere School een stevig fundament te geven. De eerste cursussen beginnen in maart. 

Het is de bedoeling dat het onderwijsaanbod geleidelijk aan wordt uitgebreid. De Illustere School  zal van de lesgelden moeten bestaan. De introductieprijs is tien euro per avond. Wie alle colleges of bijeenkomsten van een reeks bijwoont, ontvangt een Certificate of Attendance. 
 
 
 
Bericht geplaatst in: artikel, nieuwtje