TUSCHINSKI: ROTTERDAMMER, BIOSCOOPTYCOON, VISIONAIR

Geplaatst op 24 februari 2014 door Redactie
Tuschinski: Rotterdammer, bioscooptycoon, visionair
De Pools-joodse immigrant Abraham Tuschinski had zich in 1904 gevestigd in Rotterdam. Daar begon hij een indrukwekkende carriere als bioscoopmagnaat en impresario.
Abraham Tuschinski was een Rotterdammer die op het hoogtepunt van zijn carrière acht luxueuze theaters bezat in Rotterdam en één in Amsterdam. En alleen die laatste is behouden gebleven. Tuschinski was een creatieve ondernemer die een grote invloed had op het culturele leven in Rotterdam en de stad tot filmstad heeft gemaakt. Hij creëerde totaal-entertainment, was uitermate klantgericht, begon met 'Tuschinski-actualiteiten' en legde daarmee de basis voor het Polygoonjournaal en de liefde van de Rotterdammers voor hun stad.
 
Nelleke Manneke, medeauteur van Het Grootste van het grootste: leven en werk van Abraham Tuschinski (1886 - 1942) vertelt over de levensloop van de bioscooptycoon, geïllustreerd met beeld en muziek uit het Rotterdam van Tuschinski. Jacques Börger (Museum Rotterdam) geeft tien redenen waarom Tuschinski's ondernemerschap een voorbeeld is voor de hedendaagse culturele sector. De avond wordt afgesloten met een filmquiz. Presentatie: Reinard Maarleveld.
 
 
Checkpoint Geschiedenis bij Arminius
Woensdag 26 februari | 20 uur
Entree: € 5 | Rotterdampas/Student/Tiger Friend € 2,50
Routebeschrijving
Kaarten reserveren

Paul van de Laar over Tuschinski in de serie "Rotterdammers van formaat".
 
Bericht geplaatst in: artikel, agenda, lezingen