SOESTDIJK SCHRIJFT GESCHIEDENIS

Geplaatst op 31 maart 2015 door Redactie
Soestdijk schrijft geschiedenis
Op 8 juli 1815,bepaalde koning Willem I dat het jachthuis Soestdijk zou worden verbouwd voor kroonprins Willem van Oranje (de latere koning Willem II), als dank voor zijn heldhaftige optreden bij het verslaan van Napoleon.
Nieuwe reeks rondleidingen  
Paleis Soestdijk introduceert een terugkerende reeks van speciale rondleidingen onder de naam 'Soestdijk schrijft geschiedenis'. Sinds de opening in 2006 is het gesproken woord in combinatie met de prachtige stijlkamers namelijk nog altijd de kracht van het paleis. Onze gidsen hebben inmiddels vele honderdduizenden bezoekers verbaasd en geanimeerd met de rijke historie van het paleis en haar oud-bewoners. De feedback van onze bezoekers en de meest voorkomende vragen hebben wij dan ook met plezier laten vertalen door onze gidsen in een nieuwe rondleiding, leuk voor jong en oud!
 
Eerste thema: 200 jaar na Waterloo
Dit jaar is een belangrijk moment in de Vaderlandse geschiedenis en dus ook zeer zeker voor Paleis Soestdijk. Vanaf vrijdag 27 maart aanstaande nemen wij u graag mee naar het ontstaan van het paleis zoals wij het tegenwoordig nog steeds kennen. Want de Slag bij Waterloo, dit jaar exact 200 jaar geleden, heeft veel betekenis gehad voor het paleis. Dit jaar zal er op diverse plaatsen stil gestaan worden bij dit historisch moment, maar als u dit ergens in Nederland op levendige wijze wil beleven, is Paleis Soestdijk de juiste plek om te zijn! 

Rechts: Nicaise de Keyser (1813-1887). Willem II der Nederlanden.
 
Waterloo, hoe zat het ook alweer?
200 jaar geleden, op 8 juli 1815, vaardigde koning Willem I de ‘wet van Soestdijk’ uit. In deze wet werd bepaald dat het jachthuis Soestdijk zou worden verbouwd voor kroonprins Willem van Oranje (de latere koning Willem II), als dank voor zijn heldhaftige optreden bij het verslaan van Napoleon. Met deze verbouwing ontstond  Paleis Soestdijk zoals we het vandaag de dag kennen.
 
Napoleon vs Willem II
Napoleon ontsnapte in februari 1815 van zijn verbanningsoord Elba en keerde terug op Franse bodem waar hij in recordtijd een groot leger wist te mobiliseren. In rap tempo trok het Franse leger richting Brussel in de hoop de geallieerde legers o.l.v. Wellington (Brits- Nederlands- Duits)en het Pruisische leger o.l.v. Blücher afzonderlijk te kunnen verslaan nog voordat hun mobilisatie voltooid was. Het lukte hem bijna.
Op 16 juni was er een treffen met het Pruisische leger bij Ligny en bij het kruispunt Quatre-Bras met het leger van Willem van Oranje. De Pruisen werden teruggedreven, maar het leger van Willem van Oranje wist de opmars van het Franse leger te vertragen.

Daardoor kreeg Wellington de tijd om zijn leger bij Waterloo op te stellen. Op 18 juni brandde daar een hevige strijd los die acht uur zou duren. In het heetst van de strijd kwam Blücher met zijn leger te hulp en viel Napoleon in de flank aan. Daardoor werd de strijd beslist met een nederlaag voor Napoleon.
In deze strijd raakten Willem van Oranje en zijn paard Wexy gewond. Vanaf dat moment was zijn heldenstatus geboren. Het beeld van de onverschrokken held die zich onbaatzuchtig voor het landsbelang had ingezet werd bezongen en bejubeld.

Eerbewijzen vielen hem ten deel zoals de verbouwing en inrichting van het jachtslot te Soestdijk, een kasteel in Tervuren ( België) en een paleis in Brussel. Ook de Naald van Waterloo die werd geplaatst op de zichtas van Soestdijk precies een kilometer van het paleis was een eerbetoon en er werd een monument van de Nederlandse leeuw opgericht op de plek waar zijn bloed had gevloeid in Waterloo.

Napoleon werd verbannen naar St. Helena waar hij op 5 mei 1821 stierf. Zijn naam zal altijd verbonden blijven met de veldslag waar hij verslagen werd: De Slag bij Waterloo.
 
Bijzondere bruiklenen
Speciaal voor deze Soestdijk schrijft geschiedenis editie, heeft Paleis Soestdijk enkele zeer bijzondere voorwerpen in bruikleen gekregen waaronder een authentiek veldbed van Willem II. Tijdens zijn reizen en veldslagen sliep prins Willem, later Koning Willem II, in een legertent op een veldbed dat in een kofferkist vervoerd kon worden. Willem en zijn veldbedden- hij had er meerdere- waren onafscheidelijk, hij blies er zelfs zijn laatste adem op uit. 
 
 
 
Bericht geplaatst in: artikel, nieuwtje