PAARD NAPOLEON GERED

Geplaatst op 24 mei 2016 door Reinard Maarleveld
Paard Napoleon gered

De reddingsactie van het Legermuseum in Parijs om het laatste paard van Napoleon Bonaparte (1769-1821) te behoeden voor verder verval, is geslaagd.

Al binnen een paar weken heeft het museum het bedrag van 15.000 euro binnengehaald dat nodig is voor de restauratie.

De hengst Vizir is opgezet, maar specialisten moeten er snel mee aan de slag omdat zijn huid aan het scheuren is en zijn vulling in de loop van de tijd is uitgedund. Ook wil het museum een speciale vitrine voor Vizir maken, waarbij de klimaatomstandigheden beter in de gaten kunnen worden gehouden. De bedoeling is dat de restaurateurs volgende maand met het paard aan de slag gaan.

Napoleon kreeg de schimmel in 1802 van de Ottomaanse sultan Selim III. De keizer reed op hem tijdens de slagen bij Jena (1806) en Eylau (1807) in Pruisen. Hij heeft Vizir ook meegenomen tijdens zijn ballingschap op het eiland Elba. De hengst stierf in 1826 en was toen 33. Na zijn dood is het paard opgezet. Het heeft daarna verschillende omzwervingen gemaakt in Engeland en Frankrijk. In 1904 kwam het in handen van het Franse Legermuseum.

Het paard van Napoleon Bonaparte staat in de buurt van zijn beroemde berijder. Het Legermuseum is naast de laatste rustplaats van Napoleon in Hôtel National des Invalides. Het Parijse museum besloot tot een inzamelingsactie, omdat het 500.000 stukken in zijn collectie heeft en niet het geld om alles in goede staat te bewaren.


Bron: NOS

Bericht geplaatst in: nieuwtje