NA RUIM 100 JAAR HEBBEN ZWARTE AMERIKANEN EIGEN MUSEUM

Geplaatst op 24 september 2016 door Redactie
Na ruim 100 jaar hebben zwarte Amerikanen eigen museum

In Washington heeft president Obama het National Museum of African American History & Culture geopend.

 

Het is het eerste nationale museum dat volledig gewijd is aan de geschiedenis en de cultuur van Afrikaanse Amerikanen. Volgens Obama verbeeldt het museum meer dan alleen de geschiedenis van Afrikaanse Amerikanen, maar is het ook relevant voor wat er in het heden gebeurt.

Hij hoopt dat mensen die niet zo goed bekend zijn met de geschiedenis van zwarte Amerikanen door een bezoek aan het museum meer begrip krijgen voor wat er in steden als Charlotte en Tulsa is gebeurd. "Dat ze dan zeggen: ik snap waarom ze zich kwaad maken en ik wil deel uitmaken van een oplossing in plaats van me te verzetten tegen veranderingen."

"Mensen zien en horen van alles op de televisie en de radio maar die geven alleen de feiten weer zonder een context of historisch kader te bieden. Daarom reageren ze alsof niets van wat in dit museum wordt verteld, ooit is gebeurd." Ook sprak hij de hoop uit dat zwarte mensen na een bezoek aan het museum zien dat er al veel vooruitgang is geboekt. Dat ze de hoop niet zullen opgeven omdat ze hebben gezien dat als ze de handen ineenslaan en hun waardigheid behouden er nog meer vooruitgang te behalen is.

Het grootste gedeelte van het museum is onder de grond. Op het laagste niveau vinden museumbezoekers letterlijk en figuurlijk de donkerste periode van de Afrikaans Amerikaanse geschiedenis: de slavernij.

De weg naar boven leidt langs exposities over de rassenscheidingswetten en de burgerrechtenbeweging. Uiteindelijk wordt in de zalen boven de grond, die gewijd zijn aan cultuur, muziek, dans en literatuur, een lichtere toon getroffen. De opening van het museum kan een mijlpaal worden genoemd in de geschiedenis van Afrikaanse Amerikanen in de VS. Het heeft namelijk meer dan 100 jaar geduurd voor het museum zijn deuren kun openen.

Al in 1915 spraken Afrikaans Amerikaanse oorlogsveteranen uit de burgeroorlog de wens uit voor zo'n museum. Pas in 2003 keurde het Congres de oprichting van het museum goed. In 2006 werd de bouwplaats geselecteerd, aan de National Mall in Washington, en in 2009 kreeg de Britse architect met Ghanese roots David Adjaye de opdracht het gebouw te ontwerpen. Hij ontwierp het 500 miljoen dollar kostende gebouw als een omgekeerde trappenpiramide met een soort schil van 3600 bronskleurige panelen met smeedwerk die verwijzen naar een kroon in de Afrikaanse Yoruba-cultuur.

In 2012 werd de eerste steen van het gebouw gelegd. Het museum is het jongste van de Smithsonian-musea aan de National Mall en staat naast het National Museum of American History.


Bron: NOS

Bericht geplaatst in: nieuwtje