PALMYRA, DE ONVERVANGBARE SCHAT
Paul Veyne, historicus en archeoloog, neemt de lezer mee naar Palmyra, de parel van de Syrische woestijn.
Veyne beschrijft de antieke stad Palmyra door de eeuwen heen. In twaalf korte hoofdstukken vertelt hij onder meer over de religie van de Palmyrenen, hun "hybride identiteit", de economie van hun stad en over "koningin" Zenobia . Hij beschrijft op bijna ontroerende wijze de pracht van Palmyra die nu tot de geschiedenis behoort. En hij legt uit waarom IS religieuze bouwerken uit het verleden wil opblazen. Het boek is toegankelijk en prettig leesbaar, voorzien van mooi fotomateriaal.
Paul Veyne was natuurlijk niet de eerste archeoloog in Palmyra. Al in de negentiende eeuw reisden archeologen af naar Syrie om antieke steden te onderzoeken. Veel informatie is sindsdien boven water gekomen. Palmyra was in de oude geschiedenis een rijke stad als gevolg van de handel. De stad was een belangrijke stop op de karavaanroute tussen China en de Levant. En ook vóór de negentiende eeuw was er veel interesse voor Palmyra, vanwege het exotische karakter van de stad en de rijkdom. Reizigers en pelgrims trokken naar bijbelse plaatsen.
Wat maakt Palmyra zo uniek? Veyne noemt dan de hybride cultuur en hij formuleert het als volgt: "de geschiedenis van Palmyra was die van een kleine stadssamenleving die leefde op de grenzen van de grote beschaving, waarvan haar elites doordrongen waren wat heeft geresulteerd in een gemengde cultuur."
Zowel de burgeroorlog als IS hebben zware schade aangericht in de antieke stad, dat mag duidelijk zijn. Hoe kun je nog de antieke kunst en cultuur proeven? Daarom is het belangrijk dat er dit boek er is. Paul Veyne draagt het boek op aan zijn Syrische collega-archeoloog en Palmyrakenner Khaled-al-Assaad die door IS is onthoofd.
Auteur: Paul Veyne
Vertaler: Rokus Hofstede
Uitgeverij: Athenaeum
ISBN: 9789025304386
Prijs: € 17,50