STEMADVIES

Geplaatst op 1 januari 2017 door Reinard Maarleveld
Stemadvies
Anas en zijn cello

15 maart 2017 zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Tijd voor een stemadvies: kies voor Anas.

“Bezienjeugd is een korte documentaire over het afsluiten van een traumatische jeugd voor twee jongeren, een vluchteling en een transgender.” Dat schrijft Robin van der Haak over een korte film die hij heeft gemaakt voor zijn opleiding aan de School voor Jong Talent, richting beeldende kunst en vormgeving. Ik werd vooral getroffen door het gesprek met de vluchteling. 

De vluchteling in zijn film heet Anas en komt uit Syrie. Hij is erin geslaagd te ontsnappen aan de gruwelijke burgeroorlog in zijn land. Anas vertelt hoe hij Syrie met één tas verlaat. Daarin zit wat kleding en een roman van zijn moeder. Op de Middellandse Zee dreigt de boot waarop de vluchtelingen zich bevinden te zinken. De bagage wordt overboord gezet. Anas heeft niets meer. Gelukkkig heeft hij een bijzondere vaardigheid: hij kan cello spelen. Dankzij een cellolerares in Nederland is hij, net als Robin, terechtgekomen op de School voor Jong Talent. Anas doet de vooropleiding voor het conservatorium. Het lijkt erop dat er een mens is gered. En wie één mens heeft gered heeft de wereld gered.

Mijn stemadvies voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 is: stem op de partijen die het mogelijk maakten dat Anas naar Nederland kwam. Partijen die geen angst, onrust en wrok nodig hebben om te groeien. Partijen die geen makkelijke oplossingen in het partijprogramma hebben staan. Want makkelijke oplossingen zijn te mooi om waar te zijn. Kies de moeilijke weg en blijf mensen redden. Kies voor Anas.

Bezienjeugd op Youtube:

 

Bericht geplaatst in: column