IN GESPREK MET FRITS VAN OOSTROM

Geplaatst op 1 augustus 2019 door Redactie
In gesprek met Frits van Oostrom
Foto: fritsvanoostrom.nl

De Historische Vereniging Schiedam gaat in de Maand van de Geschiedenis (oktober) in gesprek met bekroond wetenschapper en winnaar van publieksprijzen Frits van Oostrom. U kunt erbij zijn. Gratis ende voor Nix.

Van Oostrom is gespecialiseerd in de Nederlandse letterkunde van de Middeleeuwen en hoogleraar in Utrecht. Voor zijn wetenschappelijk werk kreeg hij in 1995 de Spinozaprijs. Zijn boek 'Maerlants wereld' werd in 1996 bekroond met de AKO literatuurprijs. In 2018 kreeg hij de Libris Geschiedenisprijs voor 'Nobel streven. Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode'.

De Historische Vereniging Schiedam nodigt u in de Maand van de Geschiedenis uit voor een Verhaal voor Schiedam met Frits van Oostrom. Dit vindt plaats op woensdagavond 23 oktober in het Stedelijk Museum Schiedam.

Van Oostrom is een gelauwerd wetenschapper, maar schrijft ook bekroonde boeken voor een groot publiek over middeleeuwse onderwerpen. De invalshoek is daarbij letterkunde geplaatst tegen de cultuurhistorische achtergrond van een periode. Zo behandelt Van Oostrom in 'Maerlants wereld' (AKO literatuurprijs 1996) ook het leven van ‘onze’ Aleida van Henegouwen, van wie Schiedam in 1275 stadsrechten kreeg. Voor 'Nobel streven. Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode' kreeg Van Oostrom in 2018 de Libris Geschiedenisprijs.

Tussen 2005 en 2007 heeft de commissie Van Oostrom op verzoek van de regering 'de Canon van Nederland' voor het onderwijs samengesteld. Belangrijke personen, voorwerpen en gebeurtenissen die samen het verhaal van de historische en culturele ontwikkeling van Nederland laten zien. De Canon is volgens de huidige minister van onderwijs toe aan herijking.

Vorm van dit Verhaal voor Schiedam: interview en gesprek met de aanwezigen.
Gespreksleiding: Reinard Maarleveld

Verhaal voor Schiedam met Frits van Oostrom
Woensdag 23 oktober 2019
Stedelijk Museum Schiedam
Hoogstraat 112
3111 HL Schiedam
20.00 uur
Toegang gratis

Aanmelding vooraf via email: vincentkrabbendam@live.nl
Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De volgorde van aanmelding is bepalend.

Bericht geplaatst in: agenda