DE HISTORIE VAN DE RUGTAS
Iedereen heeft een rugtas. Wist je dat het de meeste gebruikte tassen ter wereld zijn?
Ideaal voor vakantie, maar ook voor school of werk. Eigenlijk kunnen we niet zonder, maar waar komt de rugtas eigenlijk vandaan? Zoiets bedenk je toch niet zomaar?
Dat klopt. Op 31 juli 1922 vroeg Lloyd F. Nelson, een Amerikaan, patent aan op het ontwerp wat hij had gemaakt van zijn rugtas. Jaren daarvoor had hij een lange reis gemaakt door Alaska. Tijdens die reis moest hij behoorlijk wat spullen meedragen en daarom had hij een zogenaamde ‘Inuit’ mee. Een tas gemaakt door Eskimo’s welke bestaat uit twee stokken en een vel van een zeeleeuw. De Amerikaan vond de tas helemaal niet lekker dragen en besloot om zelf iets te maken. Hij deed dat door een houten frame en kussentjes aan de rugzijde van de tas toe te voegen. De tas maakte niet veel indruk op mensen. Dat kwam waarschijnlijk, omdat er nog niet zoveel gereisd en gewandeld werd zoals tegenwoordig. Pas in de jaren dertig kwam er verandering in de populariteit van de rugzak van Nelson, toen werd de tas gebruikt door de brandweer en het leger.
Terug in de tijd. Vakantie bestond niet in de middeleeuwen en als men moest reizen dan was dit over slechte paden en wegen. Vaak ging je te voet en wanneer je op pad ging droeg je een soort van knapzak. Deze was om een stok gebonden. Hierin kon je eten, voedsel of kleding vervoeren. Met name mensen die niet veel geld hadden gebruikten zo’n soort tas. De mensen met wat meer geld gebruikten kisten of koffers die ze vervoerden in koetsen. De rijken gebruikten bij bruiloften een tas als statussymbool. Dit was een tas met een trekkoord waarin geld bewaard werd. Zo’n dergelijke tas kreeg niet de benaming handtas. Die term is pas aan het begin van de twintigste eeuw ontstaan.
Rechts: frame rugzak van Ötzi. Archeologisch Muzeum Bolzano
Voordat de ‘Inuit’ werd uitgevonden zijn er nog meer tassen geweest. Zo zijn in Egypte hiërogliefen ontdekt met daarop mannen met tassen om hun schouder. Dit kunnen boeren zijn geweest die zaden uit het veld meenamen in een schoudertas. Eveneens wordt de tas beschreven in de bijbel. Judas wordt bijvoorbeeld beschreven met een tas waarin hij privéspullen bewaarde. Ötzi , de 'ijsman' trok zo'n 5300 jaar geleden door de Alpen. Ook hij was voorzien van een rugzak waarvan het frame is teruggevonden.
Tegenwoordig is de rugzak een veelgebruikt item. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Kenmerkend zijn natuurlijk de schouderbanden. De meeste rugzakken hebben twee schouderbanden. Op die manier wordt het gewicht goed verdeeld over je rug. Met name bij het wandelen heb je hier baat bij. Vandaar dat de rugzak populair is bij trekkers. Je kan er een hele kampeeruitrusting in meenemen. Het is een tas die niet meer weg is te denken uit onze tijd en tegelijkertijd zijn er elk seizoen nieuwe ontwerpen. Hoe zit het met jou ga jij voor een ouderwetse rugzak of heb je liever een modern exemplaar? Hoe dan ook het belangrijkste voor een rugzak blijft: het moet comfortabel zijn net zoals de rugzak die ooit door Nelson is bedacht.