DE GESCHIEDENIS VAN CRYPTOVALUTA'S

Geplaatst op 4 februari 2021 door Gesponsorde bijdrage
De geschiedenis van cryptovaluta's
Het Digicash team in 1994. Bron: chaum.com/ecash/

Bitcoin, Rippl, Ethereum. Wordt de Euro geschiedenis?

Cryptocurrency bestond al als een theoretische constructie lang voordat de eerste digitale alternatieve valuta debuteerde. Vroege voorstanders van cryptocurrency deelden het doel om geavanceerde wiskundige en computerwetenschappelijke principes toe te passen om op te lossen wat zij zagen als praktische en politieke tekortkomingen van "traditionele" fiatvaluta's. Inmiddels is Bitcoin 30 duizend euro waard, terwijl ook andere munten zoals Ripple grote stappen maken. Ditzelfde geldt voor bijvoorbeeld Ethereum. Wat hier allemaal aan vooraf is gegaan, kun je hieronder lezen. 

Foto rechts: David Chaum, bron Chaum.com

DigiCash
De technische basis van cryptocurrency dateert uit het begin van de jaren tachtig, toen een Amerikaanse cryptograaf genaamd David Chaum een ​​'verblindend' algoritme uitvond dat centraal blijft staan ​​in moderne webgebaseerde codering. Het algoritme maakte veilige en onveranderlijke informatie-uitwisseling tussen partijen mogelijk en legde de basis voor toekomstige elektronische valutaoverdrachten. Dit stond bekend als 'verblind geld'. Tegen het einde van de jaren tachtig schakelde Chaum een ​​handvol andere cryptocurrency-enthousiastelingen in, in een poging het concept van verblind geld te commercialiseren. Nadat hij naar Nederland was verhuisd, richtte hij DigiCash op, een bedrijf met winstoogmerk dat valuta-eenheden produceerde op basis van het verblindende algoritme. In tegenstelling tot Bitcoin en de meeste andere moderne cryptocurrencies, was de controle van DigiCash niet gedecentraliseerd. Het bedrijf van Chaum had een monopolie op het beheersen van het aanbod, vergelijkbaar met het monopolie van centrale banken op fiatvaluta's. DigiCash handelde aanvankelijk rechtstreeks met individuen, maar de Nederlandse centrale bank was het niet eens met dit idee. Geconfronteerd met een ultimatum, stemde DigiCash ermee in om alleen te verkopen aan banken met een vergunning, waardoor het marktpotentieel ernstig werd beperkt. Microsoft benaderde DigiCash later over een potentieel lucratieve samenwerking die vroege Windows-gebruikers in staat zou hebben gesteld om aankopen te doen in zijn valuta, maar de twee bedrijven konden het niet eens worden over de voorwaarden en DigiCash stopte eind jaren negentig.

E-gold
Na DigiCash verschoof veel van het onderzoek en de investeringen in elektronische financiële transacties naar meer conventionele, maar digitale tussenpersonen, zoals PayPal. Een handvol DigiCash-navolgers, zoals het Russische WebMoney, ontstond in andere delen van de wereld. In de Verenigde Staten stond de meest opvallende virtuele valuta van de late jaren 1990 en 2000 bekend als e-gold. e-gold is gemaakt en wordt beheerd door een in Florida gevestigd bedrijf met dezelfde naam. E-gold, het bedrijf, functioneerde in feite als een digitale goudkoper. Zijn klanten, of gebruikers, stuurden hun oude sieraden, snuisterijen en munten naar het magazijn van e-gold en ontvingen digitaal 'e-gold' - valuta-eenheden die in ounces goud luidden.

Gebruikers van e-gold kunnen dan hun bezit met andere gebruikers verhandelen, uitbetalen voor fysiek goud of hun e-gold inwisselen voor Amerikaanse dollars. Op zijn hoogtepunt in het midden van de jaren 2000 had e-gold miljoenen actieve rekeningen en verwerkte het jaarlijks miljarden dollars aan transacties. Helaas maakten de relatief lakse beveiligingsprotocollen van e-gold het een populair doelwit voor hackers en phishing-scammers, waardoor de gebruikers kwetsbaar werden voor financieel verlies. En tegen het midden van de jaren 2000 was veel van de transactieactiviteit van e-gold juridisch twijfelachtig - het relaxte wettelijke nalevingsbeleid maakte het aantrekkelijk voor witwasoperaties en kleinschalige Ponzi-regelingen. Het platform kreeg te maken met toenemende juridische druk in het midden en eind van de jaren 2000 en stopte uiteindelijk met werken in 2009.

Bitcoin
Bitcoin wordt algemeen beschouwd als de eerste moderne cryptocurrency - het eerste openbaar gebruikte ruilmiddel dat gedecentraliseerde controle, anonimiteit van de gebruiker, bijhouden van gegevens via een blockchain en ingebouwde schaarste combineert. Het werd voor het eerst uiteengezet in 2008 en gepubliceerd door Satoshi Nakamoto, een pseudonieme persoon of groep. Begin 2009 bracht Nakamoto Bitcoin vrij voor het publiek, en een groep enthousiaste supporters begon de valuta uit te wisselen en te minen. Eind 2010 verscheen de eerste van wat uiteindelijk tientallen vergelijkbare cryptocurrencies zouden zijn. Rond deze tijd verschenen ook de eerste openbare Bitcoin-exchanges.

 

Bericht geplaatst in: nieuwtje