DE WERELDWANDELAARS. EEN VERBOND VAN IDEALISTEN.

Geplaatst op 8 februari 2021 door Reinard Maarleveld
De Wereldwandelaars. Een verbond van idealisten.
Wim Willems Foto: Arash Nikkhah, Querido

Vijf sterren, onmiddellijk aanschaffen!

Op 16 juli 1911 vertrekken drie vrienden, Bram Mossel, Frans van der Hoorn en Gerard Perfors voor een reis. Klinkt niet heel spannend. Maar de drie jongens hebben een missie. “Het ging om begin-twintigers, die zich vegetarier, geheelonthouder en idealist noemen.” Het doel is een voetreis om de aarde te volbrengen. Eén van hen is Esperantist. De ‘wereldhulptaal’ Esperanto zou hen tot in de verste uithoeken in staat moeten stellen met andere idealisten te communiceren. Onderweg zullen ze zich in leven houden door kaarten te verkopen met daarop hun portretten en een inspirerende tekst waarin het doel van de reis wordt uitgelegd. Crowdfunding anno 1911.

Bram Mossel heeft een fototoestel bij zich. Met verschillende bladen zijn afspraken gemaakt over het publiceren van reisverslagen. Die verslagen moeten later gebundeld worden tot boeken. Alleen Bram Mossel slaagt erin twee boeken over de reis te publiceren.

Het boek heeft veel kwaliteiten. ‘De Wereldwandelaars’ is een spannend verhaal van de belevenissen van de vrienden voor, tijdens en na de reis, maar ook een sociale geschiedenis van Nederland tussen 1900 en 1950. Maar dat is niet alles. Het gaat ook over de internationale verhoudingen kort voor de Eerste Wereldoorlog, de jodenvervolging in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, de onstaansgeschiedenis van de  staat Israel. Auteur Wim Willems heeft in zijn onderzoek naar de levens van Bram, Frans en Gerard de onderste steen boven gehaald. Eigenlijk is het een wetenschappelijke publicatie maar als lezer denk je een prachtige roman in handen te hebben.

Ik ga verder niets vertellen over de inhoud van het boek, de vreugde en het verdriet van de Wereldwandelaars. Want niemand kan dat beter dan Wim Willems. Vijf sterren, onmiddellijk aanschaffen!

Wim Willems
De wereldwandelaars
Amsterdam, 2020
Uitgever Querido
384 p’s
ISBN 9789021423654
€ 23,99

 

 

Bericht geplaatst in: boekrecensie