DE GESCHIEDENIS VAN GOUD

Geplaatst op 8 maart 2021 door Gesponsorde bijdrage
De geschiedenis van goud
De gouden stater uit Egypte, 4e eeuw v. Chr. Bron: Wikipedia

Goud: door alle beschavingen in de geschiedenis van de mensheid begeerd.

In de eerste maanden van 2021 steeg de zilverprijs als een raket. Alsnog doet dit edelmetaal het niet zo goed als de grootste concurrent. De goudprijs is namelijk nog veel meer gestegen. Interessant voor investeerders.

Meest bruikbare metaal ter wereld
Vanaf het begin trok goud beschavingen over de hele wereld aan. Goud is sinds de ontdekking dan ook een symbool van
schoonheid, kracht en zuiverheid. Het is door die natuurlijke schoonheid zo kostbaar geworden, maar goud is nog meer dan
dat. Het is mogelijk ook el het meest bruikbare metaal ter wereld. Zo is het een goede geleider van elektriciteit, terwijl het
bovendien niet zal verkleuren of oxideren. Daarnaast is goud ook nog eens buitengewoon kneedbaar. Dit zorgt ervoor dat het kan worden bewerkt, gestampt en gevormd, terwijl het dus niet zal breken. Het kan zelfs dun genoeg gerold worden zodat er licht doorheen kan.

Het allereerste goud
De kans is groot dat mensen voor het eerst goud hebben ontdekt in rivieren en beken over de hele wereld. De schoonheid en glans van dit edelmetaal zal ze direct opgevallen zijn. Volgens de National Mining Association van de Verenigde Staten is dit gebeurt al voor 4000 v. Chr. Volgens deze experts werd goud kort daarna voor het eerst gebruik door culturen in het moderne Oost-Europa. Deze beschavingen gebruikten het destijds om decoratieve objecten te creëren. Goud werd over het algemeen een paar duizend jaar in pure vorm gebruikt voor het maken van zaken zoals sieraden en religieuze voorstellingen. Rond 3.000 V. Chr. werd in Egypte  een waarde-eenheid gekoppeld aan goud het eerste officiële ruilmiddel voor internationale handel.

Hernán Cortés getekend door Christoph Weiditz rond 1529. Bron: Wikipedia

Egypte
Er zijn aanwijzingen dat in Egypte al in het derde milennium v. Chr. gouden munten werden gebruikt, maar de oudste vondsten dateren van de vierde eeuw v. Chr.  Het was ook in het derde milennium v. Chr. dat de Babyloniërs een methode ontdekten die de vuurtest wordt genoemd, een van de meest effectieve manieren om de zuiverheid van goud te testen, die tot op de dag van vandaag nog steeds wordt gebruikt. Rond 1200 voor Christus ontdekten de Egyptenaren bovendien dat het mogelijk was om goud te legeren met andere metalen. Zo wisten ze het sterker te maken en diverse kleurpigmenten te geven.

Slaan van gouden munten
In Lydia, een koninkrijk in Klein-Azië, werd een paar honderd jaar later begonnen met het slaan van puur gouden munten. Dit deden ze voor het eerst rond 560 voor Christus. In 50 voor Christus begonnen de Romeinen vervolgens met de uitgifte van een gouden munt. Dit kreeg de naam de Aureus, wat afkomstig is van aurum, het Latijnse woord voor goud. Dit is bovendien waar het gouden chemische symbool van Au vandaan komt om goud te vertegenwoordigen in het periodiek systeem der elementen. Ongeveer duizend jaar later in 1066 na Christus werd Willem de Veroveraar van Normandië de eerste Normandische koning van Engeland. Met zijn verovering begon ook in Engeland een nieuw muntsysteem op basis van metalen munten.

Aanvoer vanuit Zuid-Amerika
In de 16e eeuw kwam Hernán Cortés, de beruchte Spaanse conquistador, naar de Nieuwe Wereld. Hij en zijn mannen troffen hier inheemse beschavingen aan die daar al millennia hadden geleefd. Ze hadden nooit contact met elkaar gehad en hadden dan ook weinig gemeen, maar er was wel één gemeenschappelijke factor: hun waardering voor goud. In het geval van Cortés kan wel over moorddadige hebzucht worden gesproken. De aanvoer van goud en zilver vanuit Zuid-Amerika door Spanje betekende de ondergang van de oorspronkelijke beschavingen van Azteken en Incas. 

 

Bericht geplaatst in: artikel