DE GESCHIEDENIS VAN LED LAMPEN

Geplaatst op 7 juli 2021 door Gesponsorde bijdrage
De geschiedenis van LED lampen
Profesor Šuji Nakamura in 2015. Foto: Ladislav Markus, Wikipedia

Zo'n 100 jaar geleden werd de eerste ontdekking gedaan die zou leiden tot het gebruik van LED lampen.

Light emitting diodes, of LED lampen, zijn nu al 30 jaar op de reguliere markt en hebben in de afgelopen 5 jaar een enorme vlucht genomen. Maar wist je dat het allemaal meer dan 100 jaar geleden begon? Tegenwoordig vervangen LED lichten vrijwel elke lamp, of het nu voor je huis, bedrijf, auto of landbouwmachine is. Toch begonnen LED lampen op dezelfde manier als veel wetenschappelijke ontdekkingen; langzaam en nederig. In dit artikel wordt gekeken naar de geschiedenis van de LED verlichting je nu kunt kopen via Directlampen.nl.

Het begin
Meer dan 108 jaar geleden ontdekte een Engelsman met de naam Henry Joseph Round (foto rechts, bron: Wikipedia) dat elektrische stromen toegepast op anorganisch materiaal licht creëren. Hij publiceert zijn ontdekking in het tijdschrift "Electrical World", maar zijn ondernemingen werden snel vergeten toen hij zijn aandacht richtte op een richtingbepalingssysteem voor zeetransport. Oleg Lossew, een Russische natuurkundige, observeert Round's ontdekking met betrekking tot elektrische stromen en anorganische materialen en noemt dit het "Round effect" ter ere van hem. Van 1927 tot 1942 wijdde Lossew zijn tijd aan het gedetailleerd beschrijven van dit fenomeen.

Elektroluminescentie
Een Franse natuurkundige met de naam Georges Destriau gaat nog een stap verder met deze ontdekking door de lichtemissie in zinksulfide te ontdekken. Om de man te eren die 15 jaar van zijn leven wijdde aan de ontdekking die leidde tot Destriau's observatie, noemt hij zijn ontdekking het 'Lossew-licht'. Destriau wordt vandaag erkend als de oorspronkelijke uitvinder van elektroluminescentie. In 1951 vond de ontwikkeling van een transistor plaats, een grote wetenschappelijke stap voorwaarts in de halfgeleiderfysica. Deze ontwikkeling maakte het mogelijk om het proces van lichtemissie nader te verklaren.

De eerste LED
De Amerikaan Nick Holonyak maakt de eerste rode luminescentiediode en brengt deze op de verlichtingsmarkt. Dit is de eerste LED met een zichtbare golflengte en markeert het begin van industrieel geproduceerde LED lampen. Met de ontwikkeling van nieuwe halfgeleidermaterialen kwamen LED lampen in nieuwe kleuren, waaronder groen, oranje en geel, op de markt. Dit is tegenwoordig natuurlijk ook het geval bij bijvoorbeeld een lavalamp. LED verlichting blijft gedurende deze tijd presteren en vorderen gestaag.

Blauwe, groene en witte LED lampen
Shuji Nakamura creëert in 1993 zowel de eerste blauwe LED als een uiterst efficiënt LED licht in het groene spectrum. In datzelfde jaar zou hij ook de witte LED ontwikkelen, het meest voorkomende LED licht dat tegenwoordig wordt gezocht. Witte LED lampen worden uiteindelijk twee jaar na hun ontdekking in 1993 op de markt gebracht, wat dus gebeurde op 1995.

Lumen
LED lampen met 100 lumen per watt worden in 2006 voor het eerst gemaakt en hun efficiëntie kon alleen worden overtroffen door gasontladingslampen. Tegen 2010 werden LED lichten gemaakt met maar liefst 250 lumen per watt en daar stopte de vooruitgang niet. Tegenwoordig worden er lampen gemaakt voor specifieke veerassen, waaronder varkens en pluimvee, maar ook voor planten.

Opkomst
Inmiddels zijn LED lampen ontzettend populair geworden. Mogelijk vraag je je nu af waarom deze opkomst plaats heeft gevonden. De reden hiervoor is dat LED lampen veel kosteneffectiever en milieuvriendelijker zijn in vergelijking met gloeilampen. Voor de meeste gloeilampen en tl-lampen is warmte een bijproduct van het licht dat wordt gecreëerd. 90 procent van het energieverbruik van gloeilampen gaat naar het verwarmen van de lamp, waardoor slechts 10 procent echt licht creëert. CFL-lampen gebruiken daarnaast bijvoorbeeld 60 procent van hun energie voor warmteproductie en slechts 40 procent voor licht. LED lampen gebruiken juist echter slechts 20 procent van hun energie om warmte te creëren en 80 procent wordt gebruikt voor het creëren van helderder, witter licht. LED verlichting geeft je dus de beste lichtkwaliteit, terwijl je ook nog geld bespaart.

Bericht geplaatst in: nieuwtje