DE GESCHIEDENIS VAN SMARTPHONES

Geplaatst op 4 november 2021 door Gesponsorde bijdrage
De geschiedenis van smartphones
President Obama with his BlackBerry in its holster on a flight to Caen, Normandy, France, June 5, 2009. Bron: Wikipedia

Van Simon Personal Communicator tot Iphone.

De smartphone is de meest revolutionaire technologie van de afgelopen decennia als je kijkt naar de praktische betekenis voor consumenten wereldwijd. Inmiddels kunnen we een mobiele telefoon in combinatie met een sim only abonnement gebruiken om constant in contact te staan met vrienden en familie. Dit was natuurlijk niet van de ene op de andere dag mogelijk. Hoe ging dat in zijn werk?

De eerste smartphone
De eerste 'smartphone' werd in 1992 door IBM uitgebracht. De 'Simon Personal Communicator' maakte bellen, e-mail, fax, notities, agenda's mogelijk en had een touchscreen. Het had heel weinig toepassingen. IBM wist niet dat zij met de uitvinding van de Simon de eerste speler waren in een industrie die naar verwachting in 2026 op 1,35 biljoen Amerikaanse dollar zal worden gewaardeerd. De Simon kostte 900 dollar, een fors prijskaartje voor een telefoon in 1992. In de eerste zes maanden werden er slechts 50.000 stuks verkocht, wat duidelijk aangeeft dat de Simon niet goed werd ontvangen.

BlackBerry 850
De BlackBerry 850 werd in 1999 geïntroduceerd als een persoonlijk communicatieapparaat. Het omvatte e-mail, fax, agenda, adresboek en takenlijsten als primaire functies. Het bevatte ook een volledig QWERTY toetsenbord, waardoor gestroomlijnd typen mogelijk was. BlackBerry 850 bood niet de mogelijkheid om te bellen, maar die functie werd aangeboden in de BlackBerry 5810, uitgebracht in 2002. De BlackBerry 850 werd gezien als de allereerste werktelefoon aangezien die niet gebruikt kon worden om te bellen, maar wel om te communiceren in de zakenwereld.

De intrede van de iPhone
In 2007 introduceerde Steve Jobs de iPhone voor het eerst aan de wereld en sindsdien is de mondiale samenleving niet meer hetzelfde geweest. De iPhone is nog steeds verreweg de meest spectaculaire toevoeging aan de smartphone- en persoonlijke communicatiemarkt ooit. Apple heeft in de eerste twee dagen na de release meer dan 270.000 eerste generatie iPhones verkocht. Meer dan 6 miljoen iPhones werden verkocht tijdens het eerste jaar. 

 iPhone 3G
In 2008 bracht Apple de iPhone 3G uit als de tweede generatie iPhone. De iPhone 3G maakte aantoonbaar een nog grotere plons dan de originele iPhone. De nieuwe iPhone bood alle baanbrekende technologie van het model van de eerste generatie, terwijl de mogelijkheid werd toegevoegd om de functionaliteit van de telefoon aan te passen en aan te passen aan de voorkeuren van de gebruiker. Zo werd ook de App Store toegevoegd zodat apps van derden geïnstalleerd konden worden op de smartphone. De iPhone 3G verkocht meer dan 1 miljoen stuks in het openingsweekend en in totaal meer dan 15 miljoen stuks tijdens de productiecyclus.

Android
Na de succesvolle lancering van de tweede iPhone en de toevoeging van de App Store werden concurrenten wakker. Google ontwikkelde Android, een besturingssysteem om te concurreren met iOS. De HTC Dream werd in 2008 gelanceerd als een directe concurrent van de iPhone. De HTC Dream was het eerste toestel met het Android-besturingssysteem. Later begonnen veel andere producenten ook gebruik te maken van Android, waaronder Samsung. Dit is nog altijd de grootste concurrent van Apple in de mobiele telefonie markt

 

Bericht geplaatst in: artikel