MIDTERM SCHADUWEN

Geplaatst op 29 oktober 2022 door Reinard Maarleveld
Midterm schaduwen
Maker: Sgt. Charlotte Carulli Joint Task Force - National Capital Region. Public Domain Wikipedia

Stel dat Joe Biden een electorale opdonder krijgt bij de tussentijdse verkiezingen voor het Congres. Hoe moet het dan verder?

Interessant vak, geschiedenis, maar de toekomst kun je er niet uit destilleren. De voortekenen voor de midterm elections van 8 november 2022 zijn slecht, als je tenminste een democraat bent. Democraat met een kleine letter en met een hoofdletter. Winst voor de Republikeinen is winst voor Trump, een anti-democraat. Na de verloren presidentsverkiezingen van 2020 hadden de Republikeinen de kans om Trump eruit te smijten, maar ze durfden niet. Nu heeft hij de partij meer dan ooit in zijn greep en mocht hij in 2024 worden gekozen dan is de kans groot dat het gedaan is met de democratie in de Verenigde Staten van Amerika. 

Vladimir Vladimirovitsj Poetin zal dan ongetwijfeld een dankgebed uitspreken, samen met Vladimir Michailovitsj Goendjajev, beter bekend als Patriarch Kirill van Moskou. Trump zal de steun aan Oekraine belangrijk beperken en Zelensky zal gedwongen worden een zeer ongunstige, waarschijnlijk tijdelijke vrede te accepteren. Xi Jinping zal meteen zijn kans grijpen en Taiwan binnenvallen. Voor de vorm zal Trump wat mopperen, maar voor hem is dit alleen maar winst. Het scheelt een slok op zijn defensiebegroting en de banden met Poetin kunnen nog verder worden aangehaald tegen een nieuwe gemeenschappelijke vijand. 

Dan moet blijken hoe sterk het democratische Europa is. Dat ziet er ook niet goed uit. Binnen de EU zijn er verschillende regeringen die nu al op gespannen voet leven met de grondrechten van hun burgers. Frankrijk, Duitsland en Nederland worstelen met een binnenlandse oppositie met extreem-nationalistische standpunten. Dat leidt meestal tot isolationisme en nostalgisch navelstaren. Het Verenigd Koninkrijk is er een sprekend voorbeeld van. Daar zijn ze net aan een ramp (de terugkeer van Boris Johnson) ontsnapt. 

 Interessant vak, geschiedenis, maar de toekomst kun je er niet uit destilleren. Laten we hopen dat het pak slaag voor Biden uitblijft en dat in 2024 een Democraat de verkiezingen wint. Beter voor de democratie in de Verenigde Staten en Europa. En voor de wereldvrede.

Bericht geplaatst in: column