GENIETEN EN FIETSEN OP EN ROND DE MONT VENTOUX

Geplaatst op 17 februari 2024 door Reinard Maarleveld
Genieten en fietsen op en rond de Mont Ventoux
Bron: https://www.lannoo.be/nl/genieten-en-fietsen-op-en-rond-de-mont-ventoux

Het perfecte toerboek voor een vakantie rond de Mont Ventoux

In 2016 fietste ik op een mooie ochtend rond 08.00 uur vanuit Bédoin de Kale Berg op. Luc was 60 geworden en wilde dat vieren met een beklimming.

Hij had in Bédoin een ruim huis gehuurd en we werden daar gastvrij ontvangen. Wij waren met de trein gekomen en door Luc en zijn vrouw vanaf het station in Avignon opgehaald. Die treinreis was een ervaring op zich. Wat een superverbinding! Vanuit Rotterdam zit je met de Thalys binnen 3 uur in Parijs. Daar stap je in de metro om van Gare du Nord naar Gare de Lyon te gaan (20 minuten) en vervolgens pak je de TGV richting Marseille. 4 uur later sta je, indien gewenst, “sur le pont d'Avignon”, of zoals in ons geval op de parkeerplaats naast het station. Half uurtje met de auto naar Bédoin en ’s avonds keken we vanuit Bédoin met gepaste eerbied naar de top waarop het torentje van ‘La Chapelle Saint-Croix’ duidelijk zichtbaar was.

Ik was in goede conditie en de weersomstandigheden waren ideaal. Weinig wind, 18 graden bij de start, een wat oplopende temperatuur naarmate de dag vorderde werd het wel warmer maar het bleef prettig fietsweer. Mijn ter plekke gehuurde Bianchi had er ook zin in en zonder al te veel problemen kwam ik boven. De andere deelnemers ook.

Na een paar dagen in het schilderachtige Avignon moesten we helaas weer afreizen naar Nederland. Dat deed pijn want de Provence leek ons een geweldige streek waarin cultuur leek samen te gaan met goede wijn en uitstekende maaltijden. En ik ben wel een liefhebber van sport maar prettig eten en drinken is ook belangrijk. Te meer daar mijn vrouw wel sportief is maar geen aardigheid heeft in het opfietsen van bergen.

Helaas was het prachtige boek van Toon Claes en Dina Vercruyssen toen nog niet verschenen. Anders hadden we ongetwijfeld meer tijd uitgetrokken voor ons verblijf. Want blijkbaar zijn wij niet de enige sportievelingen die zich niet willen beperken tot het fietsen. Er is meer op aarde. “Ontdekken, proeven, bewegen” is het motto van ‘Genieten en fietsen op en rond de Mont Ventoux’.

Het eerste hoofdstuk beschrijft van kilometer tot kilometer de weg naar de top vanaf Bédoin, Malaucene en Sault. Zoals bekend zijn er drie verschillende routes waarvan die vanuit Bédoin als de zwaarste wordt gezien. De routes worden hier in cultuurhistorisch perspectief besproken. De details die voor de fietser interessant zijn komen in hoofdstuk 3 aan de orde. Het tweede hoofdstuk is gewijd aan de streek rondom de Ventoux en we ontmoeten daar “de mooiste dorpen en de niet te missen bezienswaardigheden.” Hoofdstuk 3 is echt voor de fietser. Hoe lopen de 3 wegen naar de top en wat kun je onderweg verwachten? Wat zijn de zwaarste stukken en waar kun je gas terugnemen? Hoofdstuk 4 is eveneens voor de fietser maar dan staat het toeren in de omgeving centraal. Wil je persé afzien dan is er ook nog een lijst van 100 hellingen en cols. “Ga jij nog maar een keer naar boven, ik ga alvast op dit geweldige terras een pintje vatten.”

Het boek is mooi vormgegeven, handzaam (ondanks 300 stevige bladzijden) en boordevol fraaie foto’s. Ook voor ervaren Mont Ventoux/Provence reizigers valt er veel te leren. Maar voor iedereen die zich wil voorbereiden op de beklimming van de magische berg en vervolgens een aangename periode in de Provence wil doorbrengen is dit boek een fantastische start.

Toon Claes en Dina Vercruyssen
Genieten en fietsen op en rond de Mont Ventoux
Ontdekken, proeven, bewegen.
Uitgeverij Lannoo
2024
Paperback
304 pagina’s
EAN 9789401489713
€36,99

Impressie van het boek op de website van Lannoo:

Bericht geplaatst in: boekrecensie