NIEUWE ETHISCHE POLITIEK

Geplaatst op 12 januari 2006 door Reinard Maarleveld
Gaan Mohammed en Fatima ons aardig vinden wanneer ze rondlopen in het Van Abbe Museum? De Nieuwe Ethische Politiek van de Mondriaanstichting...

Ik leg u twee zaken voor.

I Het witte museum

“Het museum blijft wit” is de titel van een artikel in de Kunstbijlage van de Volkskrant van vandaag (donderdag 12 januari 2006). Wat is er aan de hand? De overheid wil dat er meer allochtonen naar de musea voor moderne kunst gaan.
 
Gitta Luiten, directrice van de Mondriaanstichting, vindt dat de Nederlandse musea nog te weinig publieksgericht zijn en “te westers”. Zo werd de tentoonstelling “The short Century”, samengesteld door de Nigeriaan Okwui Enwezor, gratis aangeboden aan Nederlandse musea. Maar geen enkel museum was geïnteresseerd. “Dat zegt genoeg”, aldus Luiten.
 
De Mondriaanstichting looft nu 500.000 Euro uit voor het museum dat een plan voor “culturele diversiteit” ontwikkelt. Met dat geld kan het plan worden uitgevoerd. Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) meent dat kunstonderwijs de sleutel is. Meer aandacht voor kunst op scholen zou vanzelf meer allochtonen naar het museum brengen. De Volkskrant constateert zijdelings dat er nauwelijks allochtonen werkzaam zijn in de kunstmusea zelf. “Het lijkt er toch op alsof je met bejaarden een jongerenblad wilt gaan maken.”
 
KATHOLIEKE ILLUSTRATIE 9 februari 1922
Omslag van de KATHOLIEKE ILLUSTRATIE 9 februari 1922. De Katholieke Illustratie, sinds 1867, was tot in de jaren vijftig van de twintigste eeuw het lijfblad voor het katholieke gezin
 
II Onze bruine broeder

“De Ethische Politiek” is een term waarmee de Nederlanders rond 1900 beloofden in de toekomst het belang van de bevolking van Nederlands-Indië voorop te stellen.
 
Onderwijs, infrastructuur, gezondheidszorg zouden op poten worden gezet. Nederland had “een ereschuld” aan het volk van Nederlands-Indië. Er was te lang uitsluitend aan de eigen portemonnee gedacht, ten koste van de bevolking. Ook onafhankelijkheid daagde aan de horizon.
 
Nederland zou de onmondige inlander aan de hand meenemen en opvoeden tot zelfstandigheid. Maar natuurlijk moest dat op de voorwaarden van de Nederlanders gebeuren. Onze bruine broeders dienden met hun vingers van het stuur af te blijven. Wie de Toean Bezar van zijn troon wilde stoten kreeg een enkele reis Boven-Digoel.
 
III De parallel
 
Tussen I en II bestaat een interessante historische parallel. De koloniale overheid maakte rond 1900 allerlei plannen om de bruine broeders van toen vooruit te helpen. De overheid anno 2006 maakt plannen om de bruine broeders van nu vooruit te helpen.
 
Maar ook nu moeten ze met hun vingers van het stuur afblijven. Onze departementen, bibliotheken, musea bepalen zelf wat goed, mooi en nuttig is voor Fatima en Mohammed. Daarom is die 500.000 Euro van het Mondriaanfonds bij voorbaat weggegooid geld. Het is Nieuwe Ethische Politiek, opgezet vanuit de naïeve gedachte dat Mohammed en Fatima ons aardig gaan vinden wanneer ze in het Van Abbe museum rondlopen.
 
Op de site van de Mondriaanstichting bekijk ik het personeelsbestand. Zo te zien allemaal blanke Nederlandse dames en heren (Taco, Marineke, Bob, Jacqueline). Alleen onder het kopje “Huishoudelijke dienst” vinden we twee allochtonen: Göksal Aksoy en Tarik Eyüboglu.
 
Mijn voorstel: laat Gitta Luiten voortaan de wc en de hanglamp schoonmaken en benoem Göksal en Tarik tot directeur. Dan gaat er echt wat veranderen!
Bericht geplaatst in: artikel