BALKENENDE TEGEN KIJKSHOP

Geplaatst op 6 februari 2006 door Reinard Maarleveld
Februari 2006. In het Midden-Oosten en West-Europa zijn tienduizenden islamieten woest over spotprenten van de profeet in een Deense krant.

Februari 2006. In het Midden-Oosten en West-Europa zijn tienduizenden islamieten woest over afbeeldingen van de profeet in een Deense krant. Al dan niet opgejut door hun regering, partij, geestelijk leider of stamhoofd trekken ze schreeuwend door de straten. Uit wraak worden gebouwen vernield of in brand gestoken. Het westen moet bloeden voor deze heiligschennis.

Februari 2005. De Nederlandse rechter zegt dat de Kijkshop ten onrechte een spotprent van Jan-Peter Balkenende heeft gebruikt in de reclamecampagne voor moederdag 2004. De campagne is denigrerend en een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer. 'Zonder verkoper shopt J-Peetje goedkoper', is de slagzin van de poster waarop de minister-president van Nederland als peuter staat afgebeeld naast de Senseo van Philips. Een schadevergoeding van 186.000 euro wordt niet toegekend. De rechtbank vindt dat de premier met de uitspraak voldoende schadeloos is gesteld. Kijkshop moet wel de proceskosten betalen van 1250 euro.

Hebben deze twee gebeurtenissen iets met elkaar te maken?

Tekst: Reinard Maarleveld
Beeld: Klaas Kornaat

 

Bericht geplaatst in: artikel