KREMLIN WATCHER

Geplaatst op 2 maart 2006 door Reinard Maarleveld
Dat Nederland een volstrekt democratisch land is wordt bewezen door deze foto uit een bijlage bij het CDA partijblad van najaar 1994.
balkenendemedewerker.jpg

In de goede oude tijd van de Koude Oorlog waren er “Kremlin watchers.” Zij bestudeerden onder meer de opstelling van Sovjet-kopstukken bij officiële gelegenheden. Die opstelling weerspiegelde de machtsverhoudingen. Wie opschoof van rij vier naar rij drie was aan een bliksemcarrière bezig. Een nieuwe ster? De opvolger van de zittende leider?

De gemiddelde leeftijd van de partijtop lag ver boven de zeventig. De gezondheidstoestand was een belangrijke factor in het machtsspel. Was Andropov afwezig door een griepje of was het leverkanker? Was het vooraanstaand lid van het politburo zojuist getroffen door een hartinfarct of was dit zijn normale gelaatsuitdrukking? Over Tsjernenko deden geruchten de ronde dat hij op afstand werd bestuurd.

Dat Nederland een volstrekt democratisch land is wordt bewezen door deze foto uit een bijlage bij het CDA partijblad van najaar 1994. De leeftijd van de medewerkers van het partijbureau ligt rond de dertig. De vrouwen zijn in de meerderheid en staan aan de zijkant. De mannen zijn in de minderheid en staan in het centrum. Er wordt gelachen, de sfeer is ontspannen. De meest ervaren “Kremlin watcher” kan niets met deze opname.

thumbbalkenendemedewerker.jpgOf toch? Er is één man die strak de camera inkijkt. Met zijn huidige positie is hij niet tevreden, al staat hij tussen twee jonge, vrolijke vrouwen. Hij werpt over hun schouders een blik in de toekomst. Er wacht hem een grootse taak. Over enkele jaren zal hij zijn verantwoordelijkheid nemen...

Tekst: Reinard Maarleveld
Beeld: Klaas Kornaat

Bericht geplaatst in: artikel, column