HET HEKSENHUIS

Geplaatst op 1 juni 2008 door Reinard Maarleveld
Het Heksenhuis
Het Heksenhuis is een spannende historische roman over heksenvervolgingen in Duitsland in de Dertigjarige oorlog (1618-1638).
In driehonderd vlot geschreven pagina’s beschrijft Zirkzee de historische achtergronden van de heksenvervolgingen en de manier waarop heksen werden gevangengenomen, gemarteld en berecht. Dit relaas vormt het decor van een roman die gaat over de lotgevallen van het meisje Eva. Haar grootmoeder is het slachtoffer geworden van een heksenjacht in Bamberg. Eva maakt onderdeel uit van een klein reisgezelschap dat een geslaagde poging doet om te ontkomen aan de vervolgingen. Uiteindelijk belandt Eva in Leiden waar ze trouwt met Bastet, een van de andere vluchtelingen.

Vooral de beschrijvingen van de heksenvervolgingen zijn interessant. Zirkzee heeft bijzondere documenten in het archief van Bamberg gevonden, waaronder een ontroerende afscheidsbrief van de wegens hekserij ter dood veroordeelde burgemeester Johannes Junius aan zijn dochter Veronica. Behalve Junius zijn ook andere historische personen, belangrijke feiten en bekende boeken en geschriften uit deze periode in de roman verwerkt. Het boek heeft daardoor een stevige bodem die de romanfiguren de kans geeft uit te groeien tot volwaardige karakters. Die transformatie is maar gedeeltelijk geslaagd. De dialogen en sfeerbeschrijvingen passen meer in een jeugdroman en er is nauwelijks sprake van een psychologisch spanningsveld.

Toch heeft Zirkzee een mooi boek geschreven. Door de geschiedenis van de heksenvervolgingen in romanvorm te vertellen wordt een indringend en aangrijpend beeld van deze bizarre periode uit de geschiedenis neergezet.

Het Heksenhuis
Jaqueline Zirkzee
Historische roman
Uitgeverij Conserve
Omvang: 304  pagina's
ISBN: 978 90 5429 258 6
Prijs: € 19,95
Bericht geplaatst in: artikel, boekrecensie