MOND DICHT!

Geplaatst op 7 oktober 2010 door Peter de Koning
Mond dicht!
De zingende historicus Peter de Koning roert in zijn muziekcolumns telkens een actueel thema aan. Nu: de oorverdovende stilte die dreigt voor de omroeporkesten.
Geert Wilders hield zijn mond in de rechtszaal. Zou 'motormouth'  Geert genoten hebben van de stilte? Misschien dacht-ie wel aan het cultuurbeleid van het komende kabinet waarin de omroeporkesten bruut het zwijgen wordt opgelegd. Duizenden muziekliefhebbers hebben daar geen woorden voor. Genoeg redenen om vijf liedjes over de stilte te presenteren.

Het bekendste stuk stilte is natuurlijk van John Cage. Zijn stuk 4’33 bestaat uit vier minuten en 33 seconden aan stilte. Een slechte grap? Welnee. Iedereen die weleens een minuut stilte in een vol theater of stadion heeft gehoord, weet hoe indrukwekkend dat klinkt. En 4’33 klinkt vier-en-een-half keer zo indrukwekkend als die ene minuut. Balsem voor de oren.

 

Er zijn ook liedjes geschreven over de stilte, zoals Enjoy the silence van Depeche Mode. Martin Gore, de chef songschrijver van die band, componeerde een lied met een spirituele ondertoon in de tekst. ‘All I wanted, all I needed is here in my heart. Words are very unnecessary’ luidt het refrein waarvoor hij toch de juiste woorden wist te vinden.

Een van de voordelen van stilte, is dat je er beter van gaat luisteren. Dat wisten The Beach Boys al. Het romantische refrein Don’t talk put your head on my shoulder ging dan ook vergezeld van het dwingende advies ‘listen listen listen’.

Soms is het gewoon slim om je mond te houden. Sta maar boven die nare babbels. Dat advies neem je zeker ter harte wanneer die komt van de charmante Go Go’s. Luister maar naar Our lips are sealed. Dan hou je je mond wel dicht.

Soms moet je de stilte ook even afdwingen door je stem te verheffen. Laat dat maar aan Julian Cope over. Cope, een enigszins vergeten tijdgenoot van U2 en Sting, is naast zanger ook schrijver. ‘Saint Julian’ is een excentrieke verschijning, die zijn stem verheft tegen allerlei onrecht: van dierenmishandeling tot de Poll Tax. Een zanger, die niet bang is om een stevig tegengeluid te laten horen. Een geluid dat Nederland nu mist. De aangekondigde maatregelen lijken een goede reden om het stilzwijgen te doorbreken. De petitie tegen de nooit eerder vertoonde afbraak van vier (!) omroeporkesten en een muziekbibliotheek ondertekent u hier.

Bericht geplaatst in: artikel, column