Daar zit muziek in!

Muziekhistoricus Peter de Koning legt zijn oor te luisteren bij oude liedjes die ons iets kunnen leren over een actueel thema.

‘Keep on rockin’ in the free world’ zong rockveteraan Neil Young. Maar achter het IJzeren Gordijn werd ook stevig gerockt. In de DDR bijvoorbeeld door Herbst In Peking.

Verkiezingstijd! Peter de Koning, muzikaal redacteur van geschiedenis.nl, stelde een top-5 samen van muzikanten met politieke aspiraties.

Zing of ik schiet

5 augustus 2011

De weerslag van de discussie over prive-bezit van vuurwapens in de popmuziek.

In Nederland staat de Rijn droog, maar in de Verenigde Staten trad de Mississippi buiten zijn oevers. Peter de Koning, onze muziekhistoricus, selecteerde liedjes over vijf rivieren met een geschiedenis.

Geïnspireerd door de actualiteit kiest muziekhistoricus Peter de Koning vijf liedjes, die de ambivalente houding van de mens tot kernenergie illustreren.

'Street fighting men'

8 februari 2011

De zingende historicus Peter de Koning roert in zijn muziekcolumns telkens een actueel thema aan. Egypte staat in brand, daarom vijf liedjes over de revolutie. 

Mond dicht!

7 oktober 2010

De zingende historicus Peter de Koning roert in zijn muziekcolumns telkens een actueel thema aan. Nu: de oorverdovende stilte die dreigt voor de omroeporkesten.

Mali 50 jaar

22 september 2010

Mali wordt 50! Tijd voor een muzikale terugblik.

Kom maar uit de kast

15 september 2010

Muziekhistoricus Peter de Koning legt zijn oor te luisteren bij oude liedjes die ons iets kunnen leren over een actueel thema. Vandaag: de emancipatie van homo’s.

Gevangen onder de grond? Dan wil je wel iets leuks horen...

Tijdlijn Vietnam

8 april 2010

Peter de Koning selecteerde 15 "Vietnam-nummers" uit de periode 1962 - 1975. Silver wings upon his chest, these are men America's best.

Het nationale trauma speelt een belangrijke rol in de stofomschrijving en op het examen over Vietnam. Dit abstracte begrip wordt in dit klankbeeld verhelderd.