ZING OF IK SCHIET

Geplaatst op 5 augustus 2011 door Peter de Koning
Zing of ik schiet
De weerslag van de discussie over prive-bezit van vuurwapens in de popmuziek.
Steeds meer mensen maken zich zorgen over de verkoop en het bezit van vuurwapens. Niet zo vreemd, schietpartijen waarbij tientallen slachtoffers vallen zijn niet meer een exclusief Amerikaans fenomeen. De bezorgdheid is universeel en al in 1966 bezongen The Valentines uit Jamaica het groeiende wapenbezit op hun tropische eiland. Er was sprake van een heuse koorts, de ‘gun fever’, die elke dag weer slachtoffers eiste: ‘Every time you read the Kingston Star, it’s man shot dead’.

Waarom moorden mensen? Andre Williams, een blues- en soulzanger die zelf ook vaak langs de zelfkant wandelde, gunt je met het volgende nummer een kijkje in de hersens van een moordenaar. Zijn motivatie: wraak, want een vent ging er vandoor met zijn vrouw. Hij drinkt er nog eentje, zet zijn glas op de toog en verontschuldigt zich bij de barman: ‘Pardon me, I’ve got someone to kill’.

Ook het slachtoffer dat plots in de loop van een geweer kijkt, kreeg zijn stem in een lied. Bill Bowen, een rockabillyzanger, smeekt zijn vriendin om hem toch vooral niet overhoop te schieten. Of het goed afliep is maar de vraag, want het was de enige single die deze obscure artiest ooit uitbracht.

De vrijheid om wapens te bezitten wordt vooral in de Verenigde Staten breed uitgedragen en dan vooral in conservatieve kringen. Lynyrd Skynyrd heeft veel fans in die hoek en daarom was het dapper van die groep om in 1975 het anti-wapenlied Saturday night special (de songtitel is tevens een slangterm voor een klein goedkoop pistool) op te nemen. In het refrein vat frontman Ronnie van Zant zijn visie bondig samen : ‘It ain’t good for nuthin’ to blow a man six feet in a hole’.

Het tegenargument dat wapenlobbyisten gebruiken is ‘Guns don’t kill people, people kill people’ en dat de gemakkelijke verkoop van wapens vooral niets te maken heeft met het relatief grote aantal vuurwapenslachtoffers in de VS. De Britse rapgroep Goldie Lookin Chain parodieerde deze spreuk met het lied Guns don’t kill people rappers do. Daarmee namen ze ook de voorliefde voor de ‘gangster chic’ en het bijbehorende gezwaai met vuurwapens van menig rapper op de hak.

Bericht geplaatst in: artikel