ONDERWEG NAAR SANTIAGO

Geplaatst op 24 oktober 2010 door Reinard Maarleveld
Onderweg naar Santiago
Elke plaats langs het eeuwenoude pelgrimspad naar het graf van de apostel Jacobus verdient een eigen verhaal.
Terwijl ridders in de middeleeuwen hun leven lang, geteisterd door rampspoed, op zoek  waren naar de Heilige Graal vond ik de magische beker bij toeval op vakantie in Noord-Spanje. In het klooster van  San Juan de la Peña,  bij Jaca in het midden van de Spaanse Pyreneeën. De Graal zou de beker zijn waaruit Christus dronk tijdens het laatste avondmaal. Maar ook de beker waarin het bloed van Christus werd opgevangen tijdens de kruisiging. Wie de Graal bezat zou zieken kunnen genezen, rechtstreeks kunnen communiceren met God en zelfs de onsterfelijkheid bereiken. Dat laatste lijkt me overigens geen onverdeeld genoegen. In het boek Onderweg naar Santiago van Mireille Madou trof ik een uitgebreide beschrijving aan van het klooster van San Juan de la Peña. Helaas moest ik daaruit afleiden dat de Graal die ik zag slechts een replica was en dat de "echte Graal" inmiddels is verhuisd naar Valencia.

Onderweg naar Santiago is een rijke bron van historische informatie bij plaatsen langs de pelgrimsroute vanaf Noord-Spanje naar het graf van de apostel Jacobus. Daarbij gaat het niet alleen om relatief "saaie"gegevens als bouwgeschiedenis, kunsthistorische details en het historisch kader. Maar ook om de bijbehorende legenden, heiligenverhalen en het cultuurhistorisch perspectief. De foto's van Danielle Lokin zijn een prachtige aanvulling. Naast  fraaie sfeerbeelden zijn er veel detailfoto's die met liefdevolle aandacht zijn genomen.

Het boek is een herziene editie van de uitgave van 1999 en het resultaat van de samenwerking tussen Museum Catharijneconvent en het Nederlands Genootschap van Sint Jacob binnen het project Onderweg naar Santiago de Compostela. Dit project loopt van oktober 2010 tot en met november 2012 en gaat over de eigentijdse traditie van pelgrimeren.

Voor pelgrims naar Santiago de Compostela is het een "niet te missen boek" omdat het zoveel informatie en verhalen bevat over de plaatsen die men vanaf Noord-Spanje is gepasseerd of gaat passeren . Voor wie vage plannen heeft (een deel van) de tocht te maken is het een bron van inspiratie en een kennismaking met de rijke geschiedenis van het gebied. Voor de thuisblijvers is het eenvoudig: zij kunnen genieten van het Spaanse cultuurhistorisch landschap vanuit de leunstoel. Wanneer u daarvoor kiest, houd dan een Jacobsschelp bij de hand. Het is maar het idee...

Onderweg naar Santiago. Een camino van kunst,cultuur,legenden en verhalen
Mireille Madou
ISBN 9789040077364
paperback, 208 pagina's
prijs € 24,50
Uitgeverij Waanders
Bericht geplaatst in: artikel, pas verschenen, boekrecensie