SYMBOLISCHE SPELEN

Geplaatst op 4 februari 2011 door Lieke Wijnia
Symbolische Spelen
De historische symboliek is bijna perfect, maar in de praktijk moet het nog blijken. Nederland spreekt de intentie uit om de Olympische Spelen in 2028 hier naar toe te halen. 100 jaar nadat de Spelen in Amsterdam plaats hadden.
Nederland werkt aan een bid om de Olympische Spelen in 2028 te organiseren. Twee salontafelboeken getuigen van grote impact die met een Olympische Spelen gepaard gaan.

Het valt in de lijn der verwachting dat Nederland zich opmaakt voor een bid om de Olympische Spelen in 2028 hier naar toe te halen. Een mooie historische context wordt geboden door twee publicaties die nog niet al te lang geleden verschenen. Allebeide boeken werden in 2008 gepubliceerd, jawel tachtig jaar na de Spelen van 1928. Alsof de Olympische Spelen en alles wat daarmee te maken heeft met een zweem van symboliek omringd wordt.Om alvast een beetje in de sfeer te komen: twee historische naslagwerken.

Fotoboek
De boeken zijn voor ieder wat wils. De eerste is De Olympische Spelen Amsterdam, 1928, uitgebracht door Spaarnestad Photo en Amstelsport. Spaarnestad heeft alle officiële foto’s die tijdens de Spelen zijn gemaakt in archief. Dit levert een uitgebreid naslagwerk op, waarin de historische afbeeldingen een primaire rol spelen. Een fijn bladerboek om je hart op te halen aan mooie afbeeldingen, die een goed inzicht geven in hoe de Spelen de stad Amsterdam in de zomer van 1928 beheersten. De teksten geven op bondige wijze de noodzakelijke en interessante achtergrondinformatie. Een onverwachte afbeelding is bijvoorbeeld die met een tafel vol fototoestellen, die net zijn ingenomen door de inspectiedienst. Het was namelijk verboden om zelf foto’s te maken, maar veel bezoekers probeerden toch een toestel mee naar binnen te smokkelen.

Toekomstvisie
De andere publicatie is geschreven door Ruud Pauw en Jaap Visser, getiteld Model voor de Toekomst, Amsterdam Olympische Spelen 1928. Dit boek noemt zich een compleet naslagwerk en komt daar dichtbij in de buurt. Er wordt, naast soortgelijk boeiend fotomateriaal, een veel uitgebreidere context geschetst. Zo worden bijvoorbeeld de organisatorische kant van de Spelen, de persoonlijke bijdragen van diverse commissieleden en de bouw van het stadion uit de doeken gedaan. Daarnaast wordt elke sport op zich belicht, met foto- en archiefmateriaal. Het is een even zo fijn bladerboek, met heel wat meer tekst en dus informatie, voor de liefhebber! Zo is de turbulente geschiedenis omtrent de gebruiksrechten van de zo bekende poster voor velen een verrassing. Ook was er destijds veel discussie over de atleet, die een vreemde houding heeft voor een hardloper. Advies van de Koninklijke Nederlandse Athletiek Unie gaf uitsluitsel: deze had “geen bezwaren (…) op grond van het feit dat een hardlooper geen machinaal loopend wezen is, doch een geheel in actie zijnd mensch.” Zo werd de poster toch het officiële beeld.

En wie weet is het een profetische titel, en dienen de Spelen van 1928 echt als model voor de toekomst. Op naar 2028.

De Olympische Spelen Amsterdam 1928
Tekst Bert Hiddema
Spaarnestad Photo – Uitgeverij Amstel-sport
Gebonden
328 pagina’s
ISBN 9789048200139
Prijs € 37.50

Model voor de Toekomst, Amsterdam Olympische Spelen 1928
Ruud Paauw, Jaap Visser
Uitgeverij De Buitenspelers
Gebonden
448 pagina’s
ISBN 9789071359286
Prijs € 49,-Bericht geplaatst in: artikel, pas verschenen, boekrecensie