VADER VAN GOD

Geplaatst op 26 januari 2013 door Lieke Wijnia
Vader van God
Een roman over heiligen, engelen en goden in al hun menselijkheid.

Er zijn weinig inspiratiebronnen die al zo lang meegaan als de Bijbel. Zo verscheen onlangs de roman Vader van God, door Martin Michael Driessen. Voor de verandering eens niet een boek over God de Vader, maar over de vader van God. De hoofdpersonen in dit boek zijn de hoofdpersonen uit de Bijbel - God, Jezus, Maria, Jozef, Johannes. Met de toevoeging Bartje, God’s nuchtere huishoudster. Driessen toont in dit boek zijn Bijbelkennis en weet met deze als fundament een nieuw epos te scheppen. Ook als je eigen Bijbelkennis niet zo toereikend is, is dit boek een aanrader.

Het verhaal opent met God die zijn schepping van de wereld en de mens overpeinst. De lezer leert God en al zijn menselijke gedachten kennen. En dat is wat hij graag zou willen - als mens een tijdje op aarde een tijdje vertoeven en dan vooral om te ontdekken hoe het is om familie van iemand te zijn. Of beter gezegd - hoe het is om iemands zoon te zijn. Bartje kijkt het allemaal meewarig aan en hoopt maar vooral dat God niet te rare fratsen uithaalt. Haar bijrol heeft een belangrijke functie; het afzwakken van de natuurlijke gewichtigheid rondom het personage van haar werkgever.   

Al snel maken we ook kennis met aartsengel Gabriel die Maria moet vertellen dat zij in verwachting is van een kindje dat de Verlosser zal worden. In eerste instantie ziet Maria dit helemaal niet zitten. Deze scènes getuigen van de humor die Driessen in zijn schrijven bezit.
"De avondster fonkelde, de merel zong en Gabriel zag zich al na een mislukte missie afglijden naar een onderste plaats op de ranglijst der engelen. Maria had met hem te doen, legde troostend een hand op de zijne en noemde behulpzaam een paar buurvrouwen die misschien ook in aanmerking kwamen."

Gabriel’s missie blijkt uiteindelijk niet kansloos en Maria raakt in verwachting van Jezus. Jozef heeft echter zoveel moeite met het gegeven dat hij een zoon moet gaan opvoeden die niet zijn eigen is, dat Gabriel hem therapie geeft. Jozef heeft in de gaten wat het voorland van zijn zoon zal zijn, neemt tijdens zijn therapieverlof een drastisch besluit en ontvoerd Jezus in de hoop dat hij zijn lot zal kunnen ontlopen. Ze maken een tocht om uit het Romeinse Rijk te komen en om ver bij God vandaan te raken. Ook blijft de lezer het thuisfront volgen, waar Johannes opgroeit en zijn roeping ontdekt.

De vermenselijking van de personages die we kennen als heiligen of engelen wordt nergens gezapig of plat. De verteltrant staat in dienst van het grote verhaal, een familiekroniek over een lot dat je niet kunt ontlopen en waar je zelf tegelijkertijd volledig verantwoordelijk voor bent. En dat je gaandeweg daar soms best een beetje om mag grinniken, heeft Driessen goed begrepen.


Vader van God
Martin Michael Driessen
Uitgeverij Wereldbibliotheek
Jaar van uitgave: 2012
206 pagina's
Paperback
ISBN 9789028424784
€ 17,90


Bericht geplaatst in: artikel, boekrecensie