LAND VAN KLEINE GEBAREN

Geplaatst op 26 maart 2011 door Folkert Anders
Land van kleine gebaren
Nederland vanaf 1780. Over politiek, elites en verandering.
Remieg Aerts (hoogleraar politieke geschiedenis), Herman de Liagre Böhl (docent politicologie), Piet de Rooy (hoogleraar geschiedenis van Nederland na de middeleeuwen) en Henk te Velde (hoogleraar vaderlandse geschiedenis) schreven samen het boek ‘Land van kleine gebaren. Een politieke geschiedenis van Nederland 1780-1990.’ 
 
Elke auteur heeft in het boek een hoofdstuk voor zijn rekening genomen. Deze vier hoofdstukken beslaan vier tijdsperioden. Zo is het eerste hoofdstuk geweid aan de periode van het einde van De Republiek via de Franse Tijd, het Verenigd Koninkrijk tot aan de grondwetswijziging van Thorbecke in 1848. Hierna volgt een hoofdstuk over het ontstaan van het moderne parlement, de opkomst van veel nieuwe politieke partijen en eindigt bij het algemeen kiesrecht voor mannen in 1917. Het derde hoofdstuk analyseert de periode van 1917 tot 1949, waar vooral de verzuiling, de crisis in de jaren ’30, de bezetting en de veranderingen die dit met zich meebrengt op politiek en bestuurlijk niveau. Het boek wordt afgesloten met een beschrijving van de politieke ontwikkelingen vanaf de wederopbouw, via de roerige jaren ’60, het linkse kabinet Den Uyl en de crisisjaren onder Lubbers naar de jaren ’90.
 
Zeer gedetailleerd wordt stilgestaan bij grote en kleine gebeurtenissen en ontwikkelingen in de vaderlandse geschiedenis die de opmaat vormden voor politieke veranderingen in Nederland. Helder wordt uiteengezet wat bijvoorbeeld de aanloop was naar De Nacht van Schmelzer, wat de gevolgen van deze nacht waren voor het politieke bedrijf in ons land en hoe de verhoudingen tussen verschillende politieke elites veranderden. Het hele boek getuigt van een grote kennis en erudtie, wat natuurlijk te verwachten valt van drie hoogleraren en een politicologie docent. Toch heeft dit als nadeel dat het boek soms moeilijk te volgen zal zijn voor hen die weinig verstand van de vaderlandse geschiedenis hebben. Sommige gebeurtenissen en begrippen worden als bekend verondersteld. 

 
De structuur van het boek volgt de grote politieke ontwikkelingen. Historische ontwikkelingen in bijvoorbeeld de economie, de samenleving, de internationale politiek en het onderwijs worden uitgelegd om de politieke veranderingen beter te begrijpen. Deze uitleg is helder, mede doordat alle auteurs goede schrijvers zijn. Ook gebruiken de auteurs veel citaten van bekende en minder bekende politici om een en ander te verduidelijken. Dit vormt een mooie aanvulling op de tekst. Het aantal afbeeldingen dat het geheel zou kunnen illustreren is aan de andere kant beperkt tot één illustratie aan het begin van elk hoofdstuk. Een groter aantal afbeeldingen had wellicht bij kunnen dragen aan een beter besef en verbeelding van sommige gebeurtenissen. Aan het einde van het boek is een overzicht opgenomen van alle kabinetten (vanaf 1848), de jaren waarin deze regeerden en de samenstelling. Het personenregister maakt het makkelijk bekende en minder bekende politici snel op te zoeken.
 
Om kort te gaan is 'Land van kleine gebaren. Een politieke geschiedenis van Nederland 1780-1990' een mooi overzichtwerk. Uitstekend geschikt voor studenten geschiedenis en politicologie en voor hen die al enige basiskennis hebben van de vaderlandse geschiedenis. 
 
Land van kleine gebaren. Een politieke geschiedenis van Nederland 1780-1990
Auteurs: Remieg Aerts, Herman de Liagre Böhl, Piet de Rooy en Henk te Velde.
ISBN: 978 90 6168 624 8
Uitgeverij: Boom/Sun
Aantal pagina’s: 400
Prijs: 29,90 Euro.
Bericht geplaatst in: boekrecensie