NETWERKEN IN SURINAME

Geplaatst op 23 april 2011 door Folkert Anders
Netwerken in Suriname
Een nieuw boek met zeer gedetailleerd onderzoek naar relaties in Suriname.
Marten Schalkwijk, hoogleraar aan de Anton de Kom universiteit in Suriname, schreef een boek over drie eeuwen persoonlijke netwerken in Suriname.
 
In tien hoofdstukken schrijft hij over uiteenlopende zaken zoals plantages in combinatie tot de de economie en de maatschappij, joden in Suriname en slaven. Het gehele boek handelt om netwerken die bijvoorbeeld de militairen, de overheidsdienaars en de plantage-eigenaren met elkaar onderhielden. Schalkwijk schetst een beeld van hoe de macht verdeeld werd gedurende de drie eeuwen vanaf 1650. Dit geeft een mooi beeld van de maatschappij zoals die ontstaan is in Suriname. Het geheel van macht en netwerken in combinatie met beroepsgroepen wordt ook nog aangevuld met entiteiten als ras, kerk en de positie van de Surinamers in de standenmaatschappij. 

 
Schalkwijk gebruikt een theoretisch kader om de ontwikkelingen binnen de Surinaamse staat uit te leggen. In het boek gebruikt Schalkwijk een veelvoud van grootheden (zoals de etniciteit, bevolking, standen etc.) en economische gegevens als prijzen en belastingen die hij onder meer koppelt en samenbrengt in tabellen en overzichten. Op deze manier ontstaat een mooi beeld van elites en de netwerken die zij door de tijd heen met elkaar hebben onderhouden. 
 
Het boek The Colonial State in the Caribbean heeft als klein nadeel dat de informatiedichtheid erg groot is. De vele feiten, noten en (lange) tabellen vereisen oplettendheid van de lezer. Aan de andere kant zorgen de tabellen er juist ook voor dat eenvoudig informatie over mensen kan worden afgelezen. 
 
The Colonial State in the Caribbean is een goed te lezen boek voor studenten geschiedenis en sociologie. Als geschiedenisboek voor de middelbare school of voor leken is dit Engelstalige boek minder aan te raden. Desondanks heeft Marten Schalkwijk een prestatie van formaat geleverd met het schrijven van dit werk. Uitgebreid, zeer gedetailleerd en volledig verdient dit boek een plaats in de boekenkast van een ieder die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Suriname.
 
The Colonial State in the Caribbean. Structural analysis and changing elite networks in Suriname 1650-1920.
Auteur: J. Marten W. Schalkwijk
Uitgeverij Amrit
ISBN: 978 90 74897 60 0 
Pagina’s: 499
Prijs: 25 euro
Bericht geplaatst in: boekrecensie