DORDRECHT TOONT BAKERMAT STAAT DER NEDERLANDEN IN 3D

Geplaatst op 27 juni 2011 door redactie
Dordrecht toont bakermat Staat der Nederlanden in 3D
Hele zomer film over Eerste Vrije Statenvergadering in 1572 in het Dordtse Hof.
Still uit de 3D film over de Eerste Vrije Statenverkiezing in Dordrecht.

Erfgoedcentrum DiEP in Dordrecht keert deze zomer terug naar het ontstaan van de Staat der Nederlanden. Via een 3D film neemt het bezoekers van het historische hofkwartier mee naar de begintijd van de Tachtigjarige Oorlog, toen in het toenmalige Augustijnenklooster de Eerste Vrije Statenvergadering plaatsvond.

Op die 19e juli van het jaar 1572 kwamen in het diepste geheim afgevaardigden van Prins Willem van Oranje, de steden Gorinchem, Oudewater, Gouda, Leiden, Haarlem, Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Edam, Monnickendam en Dordrecht, vertegenwoordigers van de adel en de beruchte geuzen bijeen in de eetzaal van het klooster. Afgesproken werd om 650.000 gulden uit te trekken voor de opstand tegen de Spanjaarden en Willem van Oranje uit te roepen tot stadhouder en bevelhebber van leger en vloot. Lumey, aanvoerder van de watergeuzen, werd benoemd tot admiraal. Hierna werd 76 jaar oorlog gevoerd en ontstond in 1648  het onafhankelijke Nederland.
 
De voormalige eetzaal van het klooster heet niet voor niets Statenzaal en boven de tentoonstelling in de hal prijkt dan ook de tekst: in Dordrecht is onbedoeld een natie geboren. De nieuwe eigentijdse film, die van zondag 3 juli tot en met 25 augustus tijdens openingstijden in de Statenzaal wordt vertoond, belicht de belangrijkste gebeurtenissen in het jaar 1572 en laat zien hoe de vergadering de geschiedenis van ons land blijvend heeft beïnvloed. "Het is maar de vraag hoe Nederland eruit had gezien als dit niet was gebeurd," zegt hoofd publieksactiviteiten Iris Knapen van DiEP. "Dan hadden we in ieder geval geen Oranje op de troon en geen Wilhelmus als volkslied. Waren we dan vrij en onafhankelijk? Waren we dan allemaal katholiek? Waren we dan überhaupt Nederlanders?"

Vijf jaar geleden toonde Dordrecht ook al een film over de Eerste Vrije Statenvergadering in het Hof en ook die visuele geschiedenisles trok veel bekijks. "We kregen hier Duitsers, Italianen en Chinezen over de vloer, maar ook veel Nederlandse toeristen. De meeste van hen wisten niet dat hier het officiële startsein werd gegeven voor de strijd tegen de Spaanse overheerser," zegt Knapen. Om dat stukje geschiedenis zowel nationaal als lokaal meer bekendheid te geven, heeft de Dordtse gemeenteraad eind mei besloten Het Hof grondig te laten verbouwen. In verschillende zalen zal niet alleen de Eerste Vrije Statenvergadering als basis voor de Nederlandse staat worden belicht, maar ook de Synode van Dordrecht (1618-1619) als basis voor het Nederlandse protestantisme en de Statenbijbel. Andere zalen zullen onder meer de gouden Middeleeuwen van de oudste stad van Holland, de Sint Elisabethsvloed in 1421 of de gilden en het stadsbestuur in de 16e en 17e eeuw belichten.
 
Tijdens de zomermaanden is er in het Hof ook een presentatie over de tijd voor 1572, toen Dordrecht nog een katholieke stad was en tal van kapellen en kloosters telde zoals Het Hof. Het huidige Hof was vanaf het einde van de dertiende eeuw tot aan 1572 namelijk het belangrijkste Augustijnenklooster van de Noordelijke Nederlanden. Bijzonder is dat het anno 2011 het enige voormalige Augustijnenklooster in Nederland en België is, waarvan nog grote delen bewaard zijn gebleven. Zowel de kloosterkerk (de huidige Augustijnenkerk), de kloosterhof, kloostertuin, de refter (nu Statenzaal), het dormitorium (slaapzaal) en de kelders maken nog steeds deel uit van de Dordtse historische binnenstad.

Film: 3 juli t/m 30 oktober

Augustijnenklooster presentatie: 3 juli tot en met 25 augustus

Openingstijden Hof 12 Dordrecht: Woensdag t/m zaterdag: 11:00-17:00 uur. Zondag 13:00-17:00 uur. Entree gratis.

Het Hof in Dordrecht.


Bericht geplaatst in: nieuwtje, agenda