MACHTIGE & MOOIE MIDDELEEUWEN IN DEN HAAG

Geplaatst op 2 september 2011 door redactie
Machtige & Mooie Middeleeuwen in Den Haag
Tot en met 8 januari 2012 te zien: Machtige & Mooie Middeleeuwen met topstukken van het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek. 
Een van de oudste Europese zeekaarten toont het gebied rond de Middellandse Zee en is in 1533 gemaakt door de Italiaan Jacobus Russus van de huid van een geit.

De Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief presenteren: Machtige & Mooie Middeleeuwen. Tot en met 8 januari 2012 te zien. 


Pracht en macht in de middeleeuwen

De rijkdom van beide instellingen biedt een grote diversiteit aan prachtige middeleeuwse archiefstukken en boeken: van oorkonde tot evangelieboek, van rekening tot kroniek, van aflaatbrief tot getijdenboek. Machtige & Mooie Middeleeuwen is tot en met 8 januari 2012 te zien.

De middeleeuwen staan bekend om boeken en documenten met rijke versieringen en sierlijke letters. De prachtige illustraties en schitterende miniaturen in de tentoonstelling zijn een lust voor het oog. Daarnaast geven de diverse middeleeuwse documenten een beeld van de machtsverhoudingen, zowel op kerkelijk als wereldlijk terrein, waarbij beroemde invloedrijke figuren de revue passeren.

De grote rijkdom aan prachtige middeleeuwse archiefstukken en boeken toont een doorsnede van de vroege, de hoge en de late middeleeuwen. Niet eerder presenteerden de Koninklijke Bibliotheek (KB) en het Nationaal Archief (NA) zo'n keur aan pracht en macht in een overzichtstentoonstelling. Er is een heel aantal topstukken te zien, onder andere het Trivulzio getijdenboek uit 1470 uit de collectie van de KB, en de Oorkonde van paus Alexander III uit 1179, het oudste archiefstuk van het NA geschreven in het latijn. De gelegenheid om de middeleeuwen van zo dichtbij – bijna tastbaar – te ervaren, zal zich niet snel nog eens voordoen.

Locatie

De Verdieping van Nederland bevindt zich in het verbindingsgebied tussen de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag. Direct naast Den Haag CS.


Bericht geplaatst in: agenda