MOORD UIT 1296 EINDELIJK OPGELOST

Geplaatst op 30 augustus 2011 door redactie
Moord uit 1296 eindelijk opgelost
Auteur Cordfunke geeft in zijn nieuwste boek een nieuwe interpretatie van de feiten rond de politieke moord op Floris V in 1296.
Floris V door edelen gevangen genomen, collectie Nationaal Onderwijsmuseum.

Op 1 september 2011 verschijnt bij Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen het boek 'Floris V. Een politieke moord in 1296' geschreven door E.H.P. Cordfunke. In dit boek worden de dramatische gebeurtenissen in juni 1296 opnieuw bekeken, maar nu met gebruikmaking van recent onderzoek.


Weinig figuren uit onze vaderlandse geschiedenis hebben zó tot de verbeelding gesproken als de Hollandse graaf Floris V (1254-1296) die in 1296 op gewelddadige wijze door edelen uit zijn naaste omgeving om het leven werd gebracht. Mythevorming rond zijn persoon, met alle elementen van ‘eer en schande’, mededogen met de zwakken, liefde en haat, hebben in belangrijke mate bijgedragen aan zijn bekendheid. Door de eeuwen heen heeft zijn wrede dood aanleiding gegeven tot vaak gekleurde berichten in kronieken en vormde het onderwerp in volksliedjes en tal van toneelstukken. Ieder tijdvak had vaak weer een andere interpretatie van de achtergronden van deze gebeurtenis.
                                                                                                                                                                                                                                     
Nog tot in de moderne tijd bleef het beeld dat men van Floris V had, gekleurd door de politieke en religieuze overtuiging van de geschiedschrijvers. Dit, ondanks het feit dat in de loop van de negentiende eeuw een meer objectiverende geschiedschrijving ontstond. Maar was Floris V wel de man die zich tegen zijn edelen had misdragen? Wie bedacht het complot om hem te ontvoeren? Wat bewoog Gerard van Velsen, de felle moordenaar? Deze en andere vragen komen aan de orde in dit boek.

Erik H.P. Cordfunke publiceerde tal van artikelen en boeken over de middeleeuwse geschiedenis en archeologie. Bij Walburg Pers is recentelijk verschenen Graven van Holland. Middeleeuwse vorsten in woord en beeld (880 – 1580) ( 2010, in samenwerking met D.E.H. de Boer) en De Abdij van Egmond. Archeologie en duizend jaar geschiedenis (2010).
Over Floris V publiceerde hij eerder Wi Florens (1996) en Een Hollands-Schots avontuur (2005).

E.H.P. Cordfunke, Floris V. Een politieke moord in 1296, Uitgeversmaatschappij Walburg Pers, rijk geïllustreerd in kleur en zwart-wit, genaaid gebrocheerd, ISBN 978.90.5730.769.0, prijs € 24,50 – 128 pagina's.
Bericht geplaatst in: pas verschenen