REIZEN OP JAVA

Geplaatst op 30 augustus 2011 door redactie
Reizen op Java
Bij het Tropenmuseum kan de bezoeker aan de hand van digitale kaarten de reizen op Java van architect Berlage en van fotografe Louise Treub van begin 20e eeuw meebeleven.
Tekening van Berlage, Java, 1923, collectie Nederlands Architectuurinstituut.

Hoe zag Indonesië eruit tussen 1900 en 1925? Hoe zagen en beleefden reizigers Java destijds? In de Bibliotheek en het Kenniscentrum van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam treedt het publiek in de voetsporen van de bekende architect Berlage en de fotograferende Louise Treub via digitale kaarten.


Beiden reisden begin vorige eeuw als toerist over Java. Louise Treub voer in 1904 als jonge vrouw naar het toenmalige Nederlands-Indië om een bezoek te brengen aan haar oom Melchior Treub, directeur van de Botanische Tuin in Buitenzorg (Bogor). Treub maakte talloze zwart-witfoto’s op Java. Zij begon al met fotograferen tijdens de boottocht, die startte in Europa. Architect Berlage maakte in 1923 als 67-jarige een kunstreis over onder meer Java. Hij maakte er fraaie tekeningen. Zijn thema’s waren het dagelijks leven, de architectuur en het landschap.

Opnieuw beleven

Beide reizigers hielden een dagboek bij. Aan de hand van landkaarten, citaten uit de dagboeken, zwart-witfoto’s, gekleurde tekeningen en geluid kunnen belangstellenden deze twee Java-reizen van toen nu via een aantal digitale kaarten (touch screens) opnieuw beleven. Vooral professionals en studenten sociale geografie, cartografie, fotografie, bouwkunst en geschiedenis zullen hier plezier aan beleven, evenals geïnteresseerden in het voormalig Nederlands-Indië en het Nederlands cultureel erfgoed.  

Bibliotheek, Tropenmuseum en Nederlands Architectuurinstituut

De dagboeken van Louise Treub worden bewaard in de Bibliotheek van het KIT. Haar foto’s zijn opgenomen in de collectie van het Tropenmuseum. Het verslag van Berlage verscheen acht jaar na zijn reis in drukvorm. De oorspronkelijke tekeningen zijn in beheer van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam.
                                                                                                                                                                                                 
Geïnteresseerd? Bekijk een kort filmpje van de digitale kaart.

Meer informatie over het Kenniscentrum en de Bibliotheek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. 
Openingstijden:
- Bibliotheek: maandag tot en met donderdag van 10.00 - 17.00 uur
- Kenniscentrum (Tropenmuseum): dinsdag tot en met donderdag en zondag van 10.00 - 16.45 uur

Louise Treub met haar oom in de Zandzee Tosari, Oost-Java, 1904, foto: collectie KIT.

Bericht geplaatst in: nieuwtje