DE 100 JARIGE MAN DIE UIT HET RAAM KLOM EN VERDWEEN

Geplaatst op 17 december 2011 door Lieke Wijnia
De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween
Een roman over de twintigste eeuw bestaande uit toevallige ontmoetingen en wonderlijke wendingen van het lot.

Allan Karlsson wordt in 2005 honderd jaar oud, maar heeft geen zin om zijn verjaardag in het bejaardentehuis te vieren en klimt daarom uit het raam. Wat volgt is een verhaal dat zowel zijn avontuur nadat hij uit het raam geklommen is vertelt, als wel een geschiedenis van de vorige eeuw. Die geschiedenis bestaat uit toevallige ontmoetingen tussen Allen en belangrijke figuren uit de wereldpolitiek.

Geboren in een klein dorpje in Zweden, komt Allan als wapen- en ontploffingsexpert in aanraking met politieke leiders van allerlei pluimage. Hij redt het leven van Generaal Franco, wordt dronken met President Truman, en krijgt ruzie met Stalin. En dat is slechts het begin. Jonasson heeft zijn historische kennis in een humoristische vorm gegoten. Allan staat vol naïviteit in het leven, wil zich eigenlijk nergens mee bemoeien en al zijn avonturen overkomen hem.

De ontmoetingen met al die belangrijke figuren gebeuren bij toeval. Allan heeft geen politiek inzicht, maar wordt wel een slimme kernfysicus en spreekt meerdere talen. Als je over die tegenstelling heenstapt, is het een grappig verhaal, waarbij geen enkele volgende stap voorspeld kan worden. De opzet van het verhaal en denkwijze van Allan doen denken aan de film Forrest Gump. Maar Allan blijkt niet zo’n onschuldige bejaarde te zijn als dat je op het eerste gezicht denkt.

Eens in de zoveel tijd is er zo’n boek, dat een enorme hit wordt en waarvan niemand weet waar het precies vandaan komt. De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween is er zo eentje. De cover van deze debuutroman van de Zweedse schrijver Jonas Jonasson vertelt ons dat er al 750.000 exemplaren zijn verkocht in Zweden en dat het boek de Swedish booksellers award heeft gewonnen. Dit zijn feiten die eigenlijk nog niks zeggen over de kwaliteit van het boek.

Het idee en de opzet zijn geslaagd, maar voor de uitwerking is het teveel gevraagd. Uit het raam klimmen is een ding, maar er dan nog wat van maken een tweede. De schrijfwijze, waar de naïviteit vanaf druipt, gaat halverwege het boek vervelen. Uiteindelijk overwint de nieuwsgierigheid over de loop van het verhaal en is het verleidelijk om te blijven doorlezen. Niet omdat het boek zo goed geschreven is, maar vooral om er achter te komen wie Allan in het volgende hoofdstuk tegen zal komen.

Momenteel wordt er gewerkt aan een verfilming van het boek.


De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween
Jonas Jonasson
Uitgeverij Signatuur
Paperback  
360 paginas  
ISBN 9789056724450  
€ 12,50Bericht geplaatst in: artikel, pas verschenen, boekrecensie