RELIGIE NU: SPIRITUALITEIT IN NEDERLAND

Geplaatst op 28 december 2011 door Lieke Wijnia
Religie Nu: spiritualiteit in Nederland
Ondanks leegloop van de kerken, bloeien religiositeit en spiritualiteit in Nederland volop, zo bewijst het fotoproject van Eddy Seesing.
Een fotografische inventarisatie van religieuze en spirituele bewegingen in Nederland. In boekvorm en een tentoonstelling.

Tijdens de kerstdagen zitten de kerken vol, terwijl door de rest van het jaar een algemene tendens van leegloop te ontwaren is. Er staan bijvoorbeeld regelmatig berichten in de krant over sluitingen van kerkgebouwen omdat de onderhoudskosten niet meer op te brengen zijn voor de gemeentes. Al deze ontwikkelingen willen echter niet zeggen dat de Nederlandse bevolking niet meer geïnteresseerd is in religie en spiritualiteit. Er worden wel steeds andere en soms zelfs nieuwe invullingen aan gegeven.

Kunstenaar Eddy Seesing maakte een fotografische inventarisatie van hedendaagse religieuze uitingen in Nederland. Centraal in zijn foto’s staan de voorgangers van religieuze en spirituele gemeentes. Onder de titel Religie Nu, maakte hij een overzichtsboek en loopt er momenteel een tentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam.

De foto’s die Seesing heeft gemaakt zijn van geënsceneerde rituelen uit bepaalde gemeentes. Hij heeft er veel benaderd, en iedere toezegging heeft geleid tot een foto. Eenenzeventig in totaal. In overleg met de voorganger is een belangrijk ritueel uitgekozen en dat, al dan niet samen met de kerkgangers, geënsceneerd en op de foto vastgelegd. Daarom spreekt Seesing niet van foto’s, als was het een reportage, maar van tableaux vivants, om het geconstrueerde karakter te benadrukken.

 De rituelen zijn in het boek ingedeeld op thema, zoals opname in de geloofsgemeenschap, preken en lezingen en zingen en aanbidden. Achterin het boek staat per religie een uitgebreide toelichting, wat de foto’s bijzonder verrijkt. Ook heeft de fotograaf de voorgangers gevraagd om in de toelichting een concreet voorbeeld te geven van de betrokkenheid van de geloofsgemeenschap bij de samenleving. De kunstenaar werkte zeven jaar aan dit omvangrijke en inventariserende project, met kleurrijke en gedetailleerde foto’s als resultaat.

Religie Nu, Spiritualiteit in Nederland
Eddy Seesing
Uitgeverij TOTH, Bussum

ISBN 9789068685442
Gebonden
Prijs € 34,50

De tentoonstelling in de Kunsthal loopt nog tot 12 februari 2012.
Daarna zal Religie Nu in het Exposorium van de Vrije Universiteit Amsterdam te zien zijn.

De afbeeldingen in dit artikel komen allen uit het boek Religie Nu en zijn gemaakt door Eddy Seesing.
Bericht geplaatst in: artikel, boekrecensie, agenda