JAN PIETERSZOON COEN: HELD OF SCHURK?

Geplaatst op 25 mei 2012 door redactie
Jan Pieterszoon Coen: held of schurk?
Aan het publiek de keuze in het Westfries Museum in Hoorn: verdient Coen een standbeeld of niet?
GrapefruitMoon creative Concepts uit Enkhuizen maakte deze pixelart van Coen.

Vorig jaar zetten inwoners van Hoorn middels een burgerinitiatief het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen op de agenda van de gemeenteraad. Het standbeeld mocht blijven, maar heeft inmiddels een aangepaste tekst op de sokkel gekregen, waarin ook aandacht besteed wordt aan de wandaden van Coen. Voor het Westfries Museum in Hoorn, gelegen aan het plein met het bewuste standbeeld, vormde alle commotie aanleiding tot het organiseren van een tentoonstellingsproject rondom de omstreden figuur Coen, gouverneur-generaal voor de VOC in de Gouden Eeuw.
Behalve uit een drietal tentoonstellingen bestaat het project uit programma’s voor het onderwijs en de uitgave van een heuse glossy, de COEN!.

Is Coen een standbeeld waard, ja of nee?

De tentoonstelling Coen! Geroemd en verguisd in het Westfries Museum heeft de vorm van een rechtszaak. De aangeklaagde is Jan Pieterszoon Coen. De aanklacht luidt : Coen is niet standbeeldwaardig. Er komen getuigen aan het woord die voor en tegen de aanklacht pleiten en ook zijn er ‘bewijstukken’. Heel veel bijzondere voorwerpen, beeld- en geluidsfragmenten ondersteunen die aanklacht of weerleggen deze. Rechter van dienst is Maarten van Rossem.
De bezoeker krijgt de rol van jurylid, die na het aanhoren van de getuigen en het bekijken van al het bewijs om een oordeel wordt gevraagd. Bij wijze van uitsmijter geeft rechter Maarten van Rossem zijn eigen ongezouten mening. Met deze creatieve opzet wil het museum laten zien hoe verschillend er in de loop der tijd over Jan Pieterszoon Coen is gedacht.

Glossy Coen!
                                                                                                                                                                                                                                    
Gelijk met de tentoonstelling verschijnt de nieuwste loot aan de tak van de ‘personal magazines’: de COEN!. Een eenmalig, fraai vormgegeven glossy waarin alles draait om Jan Pieterszoon Coen. Met historische verhalen (het ongelukkige huwelijk van Coen), verrassende invalshoeken (is de Coentunnel vernoemd naar JP Coen ?), alles over de geschiedenis van het standbeeld op de Roode Steen, boeiende interviews, columns, kunst en heel veel mooie afbeeldingen. Het museum maakte de glossy in samenwerking met de uitgevers van het cultuur-historische tijdschrift VIND en verschillende bekende historici werkten er aan mee, zoals Maarten van Rossem en Hans Goedkoop, bekend van het programma Andere Tijden.

De glossy Coen! is onder andere verkrijgbaar bij het Westfries Museum in Hoorn en kost € 6,95.

Kleur op de wangen

Met het gehele project wil het museum Jan Pieterszoon Coen wat meer kleur op de bleke wangen geven, ruimte bieden aan uiteenlopende  visies en meningen op zijn persoon en zo laten zien dat er meer nuances mogelijk zijn dan simpel ‘held’ of ‘schurk’. 

De tentoonstelling Coen! Geroemd en verguisd is tot en met 1 juli a.s. te zien in het Westfries Museum in Hoorn

Meer lezen over Jan Pieterszoon Coen? Op deze website staan ook de artikelen Omstreden beeld J.P. Coen mag blijven en J.P. Coen: een gevallen held.


Bericht geplaatst in: agenda