OVER LEVEN IN TIJDEN VAN OORLOG

Geplaatst op 12 juli 2012 door Lieke Wijnia
Over leven in tijden van oorlog
Een indringende roman over familiebanden en vriendschappen in het Londen van de Eerste Wereldoorlog.
Een roman over een schokkende geschiedenis kan tien keer zoveel indruk maken als een krantenbericht of journaalreportage over datzelfde onderwerp. Een roman kan inzicht geven, emoties oproepen en betrokkenheid creëren. Dit is zeker het geval bij het boek Post voor Mevrouw Bromley. De Vlaming Stefan Brijs schreef dit boek over de impact van de Eerste Wereldoorlog op zowel het Londense thuisfront als de loopgraven in noord-Frankrijk.

De hoofdpersoon in het boek is de negentienjarige John Patterson, wiens zeventienjarige vriend Martin Bromley met een list het leger in komt. John weigert dienst te nemen en gaat studeren aan University College London. De jongens zijn zoogbroers, John’s moeder overleed na zijn geboorte en Martin’s moeder, de Mevrouw Bromley uit de titel, heeft John gezoogd. Waar Meneer Bromley een onaangename dronkelap is, heeft John een hechte relatie met zijn surrogaatmoeder. John’s eigen vader is een verwoede verzamelaar van oude boeken, een verzameling waar een ontroerend verhaal achter blijkt te zitten.

Dit boek gaat niet alleen over oorlog, maar ook over relaties tussen familieleden en vrienden. Deze relaties komen onder druk te staan als er oorlog uitbreekt, hoe er ook getracht wordt om deze te onderhouden. Hoe de Londense samenleving verandert als de oorlog uitbreekt, wordt prachtig beschreven door de verschillen in karakters van John en Martin. Martin wil niets liever dan tegen de vijand vechten, John ziet het nut van de oorlog niet in. Voor John wordt het steeds lastiger om over straat te gaan, ronselaars proberen hem binnen te halen voor het leger en zelfs zijn heimelijke liefde maakt hem publiekelijk uit voor lafaard. Martin vertrekt spoedig naar het front, stuurt een paar kaarten, die John’s vader als postbode bezorgt.

Maar van het front komen niet alleen ansichten, ook overlijdensberichten zijn aan de orde van de dag. De turbulente omstandigheden hebben verstrekkende gevolgen voor alle hoofdpersonen. Oorlog verandert niet alleen de onderlinge relaties maar ook het vermogen om beslissingen te nemen. In al deze veranderingen wordt de lezer meegenomen door John, wiens beslissingen zich van rationeel naar bijzonder emotioneel ontwikkelen. In zijn handelen kan hij altijd op een zeker begrip rekenen, mede door het goede schrijfwerk van Stefan Brijs.

Brijs heeft met dit boek een toegankelijk en tegelijkertijd indringend werk geschreven. Voor iedereen die meer wil weten over de invloed van oorlog op het dagelijks leven, specifiek de Eerste Wereldoorlog, of gewoon een goed boek wil lezen.


Post voor Mevrouw Bromley
Stefan Brijs
Uitgeverij Atlas
ISBN 9789045019840
Paperback
512 pagina’s
€ 19,95

Resultaten zoekmachine Geschiedenis.nl voor artikelen over “Eerste Wereldoorlog


Bericht geplaatst in: artikel, boekrecensie