BRETT MICHAEL INNES: KLEINE RACHEL

Geplaatst op 28 februari 2014 door Tessa van den Dolder
Brett Michael Innes: Kleine Rachel
 Kleine Rachel is een legende onder de Boeren in Zuid-Afrika. Het is een ontroerend verhaal over een heel dapper meisje.
In het Zuid-Afrika van 1895 volgen we familie de Beer. De moeder van het gezin heeft zich een tijdje terug van het leven beroofd en de familie moet door. Tenminste, dat is wat vader Herman heeft besloten. Rouwen om hun moeder mogen de kinderen absoluut niet en hij staat er zelf ook het liefst helemaal niet bij stil. Het gezin sluit aan bij een Boerenkonvooi en trekt door het land richting… De kille sfeer wordt nog verder verpest door een beschadiging aan de huifkar waardoor ze niet verder kunnen. Ze moeten wel bij de familie Lundeth verblijven. Omdat de winter net invalt, lijkt het erop dat ze hier voor langere tijd zullen zitten.
 
Herman is niet te genieten en wil zo snel mogelijk en koste wat kost de huifkar laten maken en weer door. De kou en de spanningen contrasteren enorm met de warme familie Lundeth die ze met alle liefde opvangt en waar ze zo lang kunnen blijven als nodig is. De broer van Rachel wordt hier verliefd op een meisje en voelt zich beter dan in tijden. Ook Rachel zelf heeft het hier prima naar haar zin en zo kan ze tenminste een beetje voor haar broertje zorgen. Eindelijk ervaren ze rust.
 
Kleine Rachel is al langer ziek en niemand weet waar ze precies aan lijdt. Van haar moeder heeft ze geleerd met de planten en bloemen te communiceren en vaak past dat precies bij de situatie die zich ontpopt. De hoofdstukken zijn vernoemt naar de boodschappen van de planten. 
 
Als de huifkar toch gemaakt is, wil Herman direct vertrekken. Het kalf is echter zoekgeraakt. Een sneeuwstorm steekt op, maar het kalf moet en zal gevonden worden. Als haar broertje ook verdwenen is, gaat ook Rachel op zoek. Uiteindelijk vindt ze haar broertje. Hij is helemaal verkleumd en het ziet er niet naar uit dat ze gevonden gaan worden. Rachel neemt een dapper besluit. Omdat ze weet dat zij niet veel langer zal leven, trekt ze al haar kleren uit en stopt haar broertje warm in. ’s Morgens vinden ze ze, Rachel is overleden, maar haar broertje heeft het overleeft. 
 
Innes zorgt ervoor dat je mee kunt leven met meerdere personages. Aan de ene kant heb je medelijden met de kinderen, die altijd maar onderweg zijn, niet over hun moeder mogen praten en leven met een verbitterde vader. Aan de andere kant begrijp je de beste man ook erg goed. Hoe ga je met zelfdoding van je eigen vrouw om en hoe leef je verder met 3 kleine kinderen? Het verhaal is op feiten gebaseerd, maar zoals dat met legendes gaat, zal het inmiddels wel behoorlijk aangepast zijn; zo gaat dat nu eenmaal. 
 
Het is een boek over zelfopoffering, over liefde van man en vrouw en broer en zus. Het boek speelt zich af in 1895, maar vertelt weinig over het Zuid-Afrika van die periode; niet meer dan dat het ging om een Boerenkonvooi. Veel meer context biedt het boek niet, maar dat is voor het verhaal ook niet noodzakelijk. Het boek is erg vlot geschreven, het was werkelijk zo uit en zal vast een breed publiek aanspreken. 
 
Innes zal het boek zelf binnenkort ook gaan verfilmen. Ik ben benieuwd hoe de filmversie van het boek eruit zal zien!

Titel: Kleine Rachel
Auteur: Brett Michael Innes
Vertaald door: Dorienke de Vries-Sytsma
ISBN: 9789023994480
Uitgeverij: Mozaïek
Pagina’s: 288
Datum: November 2013

 
Bericht geplaatst in: artikel, boekrecensie