LESBRIEF OVERLEVEN IN DE DIERENTUIN

Geplaatst op 3 mei 2014 door Redactie
Lesbrief Overleven in de dierentuin
Maarten Frankenhuis schreef in 2013 een boek over de oorlogsjaren van Artis. Over dit onderwerp is nu een gratis lesbrief verschenen. 
Foto: De apenrots van Artis in de oorlog, bron: Artis

Voormalig Artis directeur Maarten Frankenhuis verzamelde meer dan twintig jaar lang archiefmateriaal, verhalen, artikelen, foto’s en andere gegevens over hoe zijn dierentuin de oorlog heeft doorstaan.  

Hoe hield het personeel de honderden dieren in leven in tijden van gebrek? Vooral in de Hongerwinter was ook in Artis de schaarste nijpend. Zo moesten de leeuwen soms, met grote tegenzin, hun hongergevoel bevredigen met stokvis.

Behalve de dieren vonden ook tussen de twee- en driehonderd mensen in de tuin een veilig onderkomen: Joden, mannen die dwangarbeid in Duitsland probeerden te ontlopen, en een enkele verzetsman. Deze verborgen geschiedenis van onderduikers in Artis belicht Maarten Frankenhuis in zijn boek Overleven in de dierentuin.

In deze gratis lesbrief maken leerlingen kennis met het verhaal van Maarten Frankenhuis aan de hand van bronnen, opdrachten en open vragen. De lesbrief kan op twee niveaus worden ingezet:
 
-Voor bovenbouw vmbo;
-Voor bovenbouw havo en vwo.
 
De leerlingen zullen ongeveer 1 lesuur met de opdrachten uit deze lesbrief bezig zijn.