THE EVIL EMPIRE IS BACK

Geplaatst op 21 juli 2014 door Reinard Maarleveld
The Evil Empire is back
Wat is Europa eigenlijk waard?
Vanmorgen weer verschrikkelijke foto’s in de krant. De bezittingen van de omgekomen passagiers. Een tube tandpasta, een Donald Duck-boek, een reisgids. Op tv is te zien hoe bewapende ongure types afgevaardigden van de OVSE intimideren. Schurken voor wie een mensenleven niet telt.

Wat moet de reactie van Nederland zijn? Special Forces sturen zoals Louis Bontes van de Groep Bontes/van Klaveren voorstelt? Een heldhaftig geluid passend bij het jubileum van de Eerste Wereldoorlog. Precies 100 jaar later zouden we de reeks fatale oorlogsverklaringen uit augustus 1914 kunnen herhalen. Met miljoenen slachtoffers tot gevolg. Laten we zijn advies niet volgen. Mark Rutte heeft al een “indringend” telefoongesprek met Poetin achter de rug. De muren van het Kremlin beefden. Ook dat zal weinig opleveren. De Engelse premier Cameron pleit voor harde maatregelen in de vorm van sancties. De houding van het Westen tegenover Rusland moet fundamenteel veranderen.

Want The Evil Empire lijkt terug, weliswaar in een neo-kapitalistische gedaante, maar de visie wijkt niet veel af van de oude Sovjet-ideologie. Wat was die visie ook alweer? “Het Westen is uit op destabilisering en uiteindelijke onderwerping van Rusland. Het zogenaamde verdedigen van vrijheid en democratie is het excuus voor actieve bemoeienis met de buurlanden van Rusland. “

Een nieuwe Truman-doctrine ligt niet voor de hand. Europa is nu rijk en verenigd in plaats van straatarm en verdeeld, zoals in 1945. Wat de werkelijke waarde van die verworvenheden zijn zal de komende maanden blijken. De Europese Unie moet haar waarde nu bewijzen.
Bericht geplaatst in: artikel, column