HERINNERINGEN AAN DE SPELEN VAN AMSTERDAM TE KOOP

Geplaatst op 11 augustus 2015 door Redactie
  Herinneringen aan de Spelen van Amsterdam te koop
In IJsselstein wordt een grote collectie memorabilia van de Olympische Spelen uit 1928 tentoongesteld.
De collectie van Jacco Treurniet bevat zo'n duizend voorwerpen van de historische Spelen; van entreekaartjes tot medailles en originele posters.

De Spelen in 1928 werden gehouden in Amsterdam. Het zijn de enige Spelen die tot nu toe in Nederland zijn georganiseerd. Ook werd er voor het eerst de olympische vlam aangestoken. Dat gebeurde toen in het Olympisch Stadion, niet door een sporter, maar door een medewerker van het gasbedrijf. 
 
Een van de bijzondere stukken uit de collectie is een houten klomp met een groot aantal handtekeningen van de Amerikaanse sporters, zoals de zwemmer Johnny Weissmuller, die twee gouden medailles won op de Spelen. Weissmuller belandde later op het witte doek; hij vertolkte in 1932 de rol van Tarzan in de film Tarzan the Ape Man.
 
Het veilingshuis noemt het een unieke collectie. "Decennialang verzamelde Treurniet zo'n beetje alles wat te maken heeft met het grootste sportevenement dat ons land heeft mogen organiseren. Een geweldige collectie, die nog één keer compleet te bekijken is", schrijft het veilinghuis in het voorwoord.
 
De collectie is tot en met donderdag te zien. Vrijdag 14 augustus wordt de collectie geveild.
 
Treurniet heeft besloten de collectie te veilen, na een aantal mislukte pogingen om het te verkopen aan de gemeente Amsterdam en het Olympisch Stadion. Nu mogen mensen uit de hele wereld meebieden.
 
Bron: NOS
Bericht geplaatst in: artikel, nieuwtje